Hien Nguyen


Teveel inbeslaggenomen motors liggen te roesten in Hochiminh-stad

   

De politie in Hochiminh-stad heeft in januari 2024 nog een stuk grond in beslag genomen. De stad had die maand een tekort aan opslagruimte met 100.000 vierkante meter, en de achterstand groeit nog steeds.

Brommers en motors zijn de meest populaire vervoersmiddelen in Vietnam. Maar de inwoners daar, met name die in Hochiminh-stad, kampen met een gigantisch probleem: veel van deze tweewielers beschikken niet over de vereiste documenten. Bovendien hebben de stokoude versies veel minder waarde dan de boetes die de eigenaren moeten betalen voor overtredingen. De stad, het financiële centrum van Vietnam, is de afgelopen jaren agressiever geworden in de aanpak van rijden onder invloed door boetes te verhogen en voertuigen in beslag te nemen. Een ‘zero-tolerantie’ tegen rijden onder invloed van alcohol is een hot item in de laatste tijd. De boetes zijn relatief te hoog, plus de rompslom in procedure om die motorfiets vrij te krijgen. En als de boetes en de opslagkosten betaald zijn treft de persoon in kwestie vaak het inbeslaggenomen object aan in een totaal andere staat dan de oorspronkelijke: de dure onderdelen waren namelijk door ‘een spook’ al verwijderd! Dus stapelen die brommers en motors zonder eigenaar nu zich op in diverse kavels in Ho Chi Minh-stad.

Nu vraagt de politie zich af wat ze ermee moeten doen.

Sommige inwoners zijn hierdoor zo gefrustreerd dat ze hun klachten publiekelijk naar buiten brengen, ook al kan het bekritiseren van de heersende Communistische Partij riskant zijn in Vietnam. Ze noemen dat een geldklopperij-systeem door de motorfietsen te ‘gijzelen’. Mensen vinden heel vreemd dat er nooit een alcoholcontrole plaatsvindt na een vergadering van de overheid of na een feest van de hoge kaderleden, want ‘zuipen’ is langzaamaan een cultuur geworden bij elke gelegenheid bij alle sociale lagen.

De nultolerantiecampagne tegen rijden onder invloed weerspiegelt eerdere pogingen in Vietnam om de openbare orde te bevorderen – door bijvoorbeeld voedselverkopers uit de straten van Hanoi en Hochiminh-stad te verdrijven – die algemeen als hardhandig werden ervaren.

   

Hien Nguyen

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Cultuurmaatschappij/teveelinbeslaggenomenmotors.html


Cái Đình - 2024