Yadran Blanco


Een evenwichtige en met rijst gevulde roadtrip bij Enjoy Vietnam

Vaste gasten van de loempiakraam kunnen in het centrum van Breda,
aan de noordkant van de Grote Markt, kennismaken met
een uitgebreid assortiment aan Vietnamese gerechten.

Tafelen bij Enjoy Vietnam. ©Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Enjoy Vietnam belooft ons een smaakreis door Vietnam als we voor het viergangenmenu kiezen. Ik kijk mijn tafelgenoot aan. Drie jaar geleden toerde hij op zijn motor wekenlang door het noorden van het land. Smoorverliefd werd hij op de springrolls bij de talloze eetstalletjes langs de kant van de weg. Hij knikt instemmend. Daar gaan we dan.

Hij veert direct op als hij zijn tanden in de doorzichtige en glazige lenterol (Goi Cuon) zet. Niet dat hij een groot fan is van garnalen, maar de strakke textuur van de rijstvellen, waarin het sappige witte vlees van het schaaldiertje, de rijstvermicelli, groene groenten en koriander zijn samengeperst, doet hem spinnen van genot. Helemaal als hij de lenterol dipt in een hartige hoisin-pindasaus. De gefrituurde loempia (Gha Gio), omwikkeld in een knapperig blad zoals het voorschrift luidt, is extra lekker met een met suiker, azijn, sojasaus én knoflook opgevrolijkte vissaus, met slierten wortel als decoratie.

Loempia's. ©BN DeStem

Wachtend op het volgende gerecht wijst mijn reisgezelschap het toeristische Ha Longbaai en de rijstterrassen van Sapa aan op de foto’s aan de muur. De afbeelding van een nauw straatje met geparkeerde scooters roept zelfs nostalgische gevoelens bij hem op.

Sesamolie

Halte twee van de roadtrip zijn eenvoudige satéstokjes van kip en rund, terwijl wij nog een slok van het Vietnamese Saigon bier nemen. ,,Het geheim van de chef”, antwoordt eigenaar Eugène Verhoeven als hem naar het recept van het lekkere vlees wordt gevraagd. Een dipsausje zoals bij de andere gerechten ontbreekt. Het pallet van oosterse kruiden met tonen van oestersaus en sesamolie volstaat.

Woensdagavond zijn wij de enige gasten. De verscherpte coronamaatregelen, horecaondernemers moeten om 20.00 hun deuren sluiten, hakken erin. ,,Dit doet erg veel pijn. Op maandag of dinsdag zijn normaal zeven tot acht tafeltjes bezet. We hebben 75 procent minder bezoekers”, zegt de eigenaar tussen het bezorgen van online bestellingen door. Zijn Vietnamese vrouw runt een deur verderop al zeven jaar een nagelstudio.

De specialiteit van het huis: Banh Xeo. Een Vietnamese pannenkoek.
©Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Tussendoortje

Chef’s specialty, zoals op de kaart aangeduid, is de Banh Xeo. Vrij vertaald een Vietnamese pannenkoek. Flinterdun en krakend als vers natuurijs. De van rijstbloem gemaakte pannenkoek is als een omelet gevuld met kleine garnaaltjes, varkensvlees, knapperige taugé, lente-uitjes en lichte tinten van kokosmelk. Niet overweldigend. Wel prima behapbaar als tussendoortje.

In tegenstelling tot alle andere gerechten op de kaart komt de Pho, de wereldberoemde uit bouillon getrokken soep (een proces van achttien uur), niet uit het zuiden maar uit het noorden van het land. Omdat de Pho in Noord-Vietnam simpelweg lekkerder is volgens de twee Zuid-Vietnamese koks. De warme Pho Bo Nam, met dungesneden rundvlees zoals bij het fonduen, rijstnoodles en vele groenten, is de blikvanger van de reis.

Runderbouillon soep: Pho Bo Nam. ©BN DeStem

In de kleverige sesamballetjes (Bánh Ran) dat als dessert wordt opgediend, gaan pinda’s en gecondenseerde melk samen met kleefrijst. Plakkerig en zoet. Het calorierijke bolletje ijs met aardbeien en slagroom voelt daarna plichtmatig en is overbodig.

Evenwichtig

De gerechten die worden uitgeserveerd zijn over het algemeen prima in balans. De Thai bijvoorbeeld is pittig, ook als het licht pittig is. De Vietnamese keuken, sterk beïnvloed door voormalig kolonisator Frankrijk, is evenwichtig omdat niet één smaak overheerst. De reis bij Enjoy Vietnam, hemelsbreed op 300 meter gelegen van een ander Vietnamees restaurant, is goed bevallen, maar geen onvergetelijke trip geworden.

Sesambolletjes met pinda en zoete melk. ©Pix4Profs/Marcel Otterspeer

.

Yadran Blanco

Bron: Algemeen Dagblad, 25.10.2021

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Culiterair/eenevenwichtigeenmetrijst.htm


Cái Đình - 2021