Hien Nguyen


RFA sluit zijn bureau in Hongkong

Bay Fang, President van Radio Free Asia (RFA)

Radio Free Asia heeft op 29.03.2024 aangekondigd dat het zijn bureau in Hongkong heeft gesloten, vanwege de onlangs uitgevaardigde nationale veiligheidswet van de stad, ook bekend als ‘Artikel 23’.

Deze wet voert verder druk op, op verslaggevers en dus op de personeelsleden van RFA.

Bay Fang, president van RFA en tevens CEO van het RFA-bureau in Hongkong, zei: “We erkennen de status van RFA in de frontlinie – aangezien het een van de laatste onafhankelijke nieuwsorganisaties is die verslag doet van de gebeurtenissen in Hongkong in het Kantonees en Mandarijn”.

“Voor ons publiek in Hong Kong en het vasteland van China, dat vertrouwt op de tijdige, ongecensureerde journalistiek van RFA: wees gerust, onze programmering en inhoud zullen zonder verstoring doorgaan”, zei Fang.

Hongkong was ooit een bolwerk van vrije media en expressie in Azië, eigenschappen die ertoe hebben bijgedragen dat het land een internationaal financieel centrum en een regionaal knooppunt voor de journalistiek is geworden.

Maar door demonstraties in 2019 ging China met spoed een nationale veiligheidswet opstellen die afwijkende meningen onderdrukte. Met afwijkende meningen wordt er bedoeld meningen die niet passen bij het beleid van de (Chinese) regering. Sindsdien wijken enkele mediaorganisties uit naar andere landen in de omgeving, waaronder The New York Times en de pro-democratische krant Apple Daily.

De inwerkingtreding van vorige week van de Safeguarding National Security Ordinance, ook wel artikel 23 genoemd, gebaseerd op een clausule in de minigrondwet van Hongkong, de Basiswet, heeft de onzekerheid onder Hongkongse journalisten vergroot.

In februari dit jaar beschuldigde Chris Tang, hoofd van de veiligheidsdienst van Hongkong, de RFA van het rapporteren van wat hij omschreef als ‘valse’ kritiek dat de nieuwe wet zich op mediaorganisaties zou richten. Hij noemde de media een ‘buitenlandse macht’ die de bevolking van Hong Kong misleidde.

Het kantoor van RFA – in 1996 geopend – is het eerste buitenlandse bureau van deze organisatie. Deze organisatie wordt gefinancierd door het Amerikaanse Congres, maar opereert als een redactioneel onafhankelijke particuliere nieuwsorganisatie. Haar missie is om nieuws te bieden in talen en regio's waar de autoriteiten nieuws censureren en de vrijheid van meningsuiting en de pers belemmeren. Zo is RFA-Vietnamese een informatieve, ongecensureerde bron voor veel Vietnamezen in de hele wereld.

   

Hien Nguyen

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Actualiteiten/rfasluitzijnbureauinhongkong.html


Cái Đình - 2024