NOS


Barbie-film verboden in Vietnam vanwege kaart Zuid-Chinese Zee

 

De nieuwe Barbie-film die binnenkort wereldwijd in première gaat (1), zal niet te zien zijn in bioscopen in Vietnam. De Hollywoodfilm is verboden omdat er een wereldkaart met de zogenoemde negenstrepenlijn in te zien is, de Chinese afbakening van het betwiste gebied in de Zuid-Chinese Zee. Die kaart in de film is tegen het zere been van Vietnam, dat ook een deel van dat gebied claimt. Vermoedelijk hebben de filmmakers de kaart uit commerciële overwegingen in de film verwerkt, met het oog op de toegang tot de Chinese markt.

Het conflict over de Zuid-Chinese Zee loopt al tientallen jaren. Peking claimt vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee, inclusief de eilanden. Het land tekende kort na de Tweede Wereldoorlog de negenstrepenlijn, en alles binnen die lijn wordt beschouwd als eigen territorium.

Andere landen in de regio en de Verenigde Naties zijn het niet eens met deze claim. Ook het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag zegt dat China geen recht heeft op het gebied.

De Vietnamese overheid vindt dat de makers van de film met de kaart impliciet aangeven dat ze de claim van China steunen en heeft de film daarom verboden.

Correspondent Zuidoost-Azië Mustafa Marghadi:

"De Zuid-Chinese Zee is in veel opzichten ongelooflijk belangrijk. Er zijn veel grondstoffen, veel vis, en veertig procent van alle wereldhandel gaat erdoorheen. Het is voor Vietnam heel belangrijk om controle te houden over de delen waarop het recht meent te hebben. Maar de Vietnamezen vinden ook vooral dat de rest van de wereld moet snappen dat de Chinese claims onterecht zijn. Vietnam is bang dat als in Hollywoodfilms kaarten te zien zijn waarop staat dat de Zuid-Chinese Zee van China is, de wereld dat ook gaat denken.

Je zou denken dat het best vreemd is dat ze überhaupt de streepjes in zo'n film zetten, want je kan ze ook weglaten en daarmee niks zeggen over welk land wat claimt. Maar de Chinese filmindustrie laat maar een beperkt aantal Westerse films toe, dus Hollywoodfilms proberen de Chinese overheid te vleien om op die manier op de Chinese markt te komen. Want dan krijg je plotseling een miljard nieuwe consumenten erbij om je film te kijken en dat is veel geld verdienen."

In Chinese bioscopen zal de film wel te zien zijn. Volgens de site The China Project wordt er op sociale media verheugd gereageerd op de aanwezigheid van de negenstrepenlijn in de film. Sommige socialemediagebruikers zeggen dat het conflict aanleiding is om de film "nu zeker te gaan kijken".

Vaker films verbannen

Het gebeurt vaker dat films om deze reden worden verbannen in Vietnam. De afgelopen jaren gebeurde dat met de films Everest: De jonge Yeti (internationale titel: Abominable) en Uncharted. Makers van de series Put your head on my shoulder en Madam Secretary kregen de opdracht om scenes te verwijderen waarin de omstreden kaart te zien is.

De film Barbie, met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken, is vanaf 19 juli te zien in Nederlandse bioscopen. In de film worden Barbie en Ken verbannen uit de perfecte fantasiewereld waarin ze leven en gaan ze op ontdekkingsreis in de echte wereld.

.

NOS, 04.07.2023

_______

(1) Op 19.07.2023 op bioscoop in Nederland

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Actualiteiten/barbiefilmverbodeninvietnam.html


Cái Đình - 2023