Peter Kemperman


Weer geen volle kerk voor pastoor Tuan van de Sint Eusebiusparochie: ‘Behoorlijk op de proef gesteld’

.

ARNHEM - Geen nachtmis op kerstavond. Die boodschap stuurde de Rooms-Katholieke Kerk woensdag de wereld in.
Pastoor Tuan zag het aankomen, maar moest wel even slikken.

Pastoor Tuan van de Sint Eusebiusparochie in Arnhem, Dieren en Velp. ©Rolf Hensel

Voor pastoor Tuan (52) van de Sint Eusebiusparochie in Arnhem, Velp en Dieren is Kerstmis het hoogtepunt van het jaar. En dan vooral kerstavond. Een volle kerk met allemaal mensen die er zin in hebben. Zin om samen te zingen en te bidden. Zin om stil te staan bij de kerstgedachte. En zin om na de dienst samen met familie en vrienden het kerstfeest te vieren. 

,,Nu zitten al die mensen thuis naar een laptopje te kijken. Als ze dat al doen. Heel erg zuur allemaal. We worden behoorlijk op de proef gesteld”, zegt Tuan.

Met het laptopje refereert Tuan aan het alternatief dat de geestelijken van de Sint Eusebiusparochie de mensen op kerstavond aanbieden. ,,Mijn dienst van acht uur 's avonds in de Martinuskerk is straks via een livestream te volgen. Natuurlijk missen de mensen dan de sfeer die je ervaart als je deel uitmaakt van een volle kerk. Maar beter iets dan niets. Ik ga er, samen met een bescheiden koor, het beste van maken.”

Twee professionele camera's en een livestream

Het gaat er wel beter uitzien dan vorig jaar, belooft Tuan. Ook toen waren de diensten op kerstavond vanwege corona geschrapt en ook toen was het volgen van een livestream het alternatief. ,,Inmiddels hebben we twee professionele camera's en een mengpaneel aangeschaft. Heeft wat gekost, maar zo hebben we ook kunnen afrekenen met het provisorische verleden.”

Pastoor Tuan T. Nguyen, zoals zijn volledige naam luidt, vluchtte op 11-jarige leeftijd uit Vietnam om de militaire diensttijd te ontlopen. In december 1980 kwam hij aan in Nederland, waar hij werd opgevangen in een voormalig gasthuis in Lobith. Later studeerde hij Theologie in Utrecht en werd hij in 1999 priester in het bisdom Utrecht. 

Pastoor Tuan: ‘Ik sta in dienst van de samenleving.
En de samenleving is nu niet gebaat bij bijeenkomsten met veel mensen.’ ©Rolf Hensel

Sinds 1 juni 2018 is hij terug in Arnhem. De stad waar hij eerder al wekelijks naar de kerk ging én, zo zei hij in een eerder interview, de stad waar hij met zijn neef veel avonden doorbracht in bars en disco's. 

Inmiddels is Tuan de enige priester in de vier kerken tellende Eusebiusparochie. Om die reden pendelt hij heen en weer tussen de Lucaskerk in Elden, de Martinuskerk in de Steenstraat, de Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk in Velp en de Emmaüskerk in Dieren. Op kerstavond had hij twee diensten staan in de Martinuskerk en één mis in Velp. 

,,Kerstmis betekent voor mij heel hard werken. Ik moet dan zien te overleven", zegt Tuan. ,,Maar ik haal er ook heel veel energie uit. Naar Kerstmis leef je als pastoor toe. Ook nu stond ik weer in de startblokken.”

Heel erg spijtig

Hij heeft er wel begrip voor dat hij op last van de Rooms-Katholieke Kerk moet terugschakelen. ,,Ik sta in dienst van de samenleving. En de samenleving is nu niet gebaat bij bijeenkomsten met veel mensen. Maar dan nog mag ik de gang van zaken wel heel erg spijtig vinden. Je wil zo graag bij elkaar komen.”

Gelukkig, zo zegt hij, gaan de diensten op eerste en tweede kerstdag gewoon door. ,,En in aanloop naar Kerstmis stellen we onze kerken zoveel als mogelijk open. Voor het opsteken van een kaars en het bekijken van de kerststal. Zodat mensen toch in de juiste stemming kunnen komen.” 

.

Peter Kemperman
Uit: Algemeen Dagblad, 03.12.2021

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/weergeenvollekerk.htm


Cái Đình - 2021