Hien Nguyen


Officiële openingsceremonie Vietnamese pagode Vạn Hạnh

Op 15 oktober 2023 hield Vạn Hạnh Pagode, de Vietnamese pagode te Almere-Buiten, een feestelijke inauguratieceremonie. Na 11 jaar intensief bezig te zijn geweest is eindelijk de laatste hand gelegd aan het bouwen van deze reusachtig pagode, een overgroot deel hiervan werd door de Vietnamezen zelf gerealiseerd. Dit is de tweede Vạn Hạnh-pagode, ter vervanging van de oude pagode die te smal was en gesitueerd op een afgelegen locatie, die moeilijk met openbaar vervoer te bereiken was. Nu ligt de nieuwe pagode op een steenworp afstand van het NS station Almere Oostwaarders. Samen met de inauguratieceremonie werd ook het 40-jarig jubileum van het Vietnamese boeddhisme in Nederland gevierd.

De ceremonie vond plaats onder de beschouwing van ruim vijftig monniken en boeddistische nonnen uit verschillende Europese landen, onder wie de hoofdmonniken van diverse pagodas in oa. Frankrijk, Duitsland, België, Engeland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen en Finland.

Ook als eregast is aanwezig: Maaike Veeningen, wethouder van gemeente Almere, Michael Ritman, de voorzitter van de Boedhistische Unie Nederland en dhr. Nguyễn Hữu Phước, de voorzitter van de Associatie van de Vietnamese Vluchtelingen in Nederland.

Eerwaarde Thích Minh Giác, hoofdmonnik van Vạn Hạnh pagode en tevens voorzitter van de Stichting Vietnamese Boeddhistische Samenwerking in Nederland ving de ceremonie aan met een toespraak, waarin hij de geschiedenis van de boeddhistische activiteiten van de Vietnamezen in Nederland samen met de aanwezigen doorliep. Begonnen met de gebedssessies in privé-sfeer, daarna kwam het gebedshuis Niệm Phật in Hoorn tot stand, daarna de eerste pagode in Nederhorst den Berg en nu de nieuwe Vạn Hạnh pagode, een groot complex bouwwerk met een aziatische uitstraling.

Vervolgens kwam Maaike Veeningen, gemeenteraadslid van Almere met haar toespraak, waarin zij het opbouwen van de Boeddhistische Vereniging van de Vietnamezen in Nederland vergeleek met de vorming van de stad Almere. Allebei hebben, ondanks hun 'relatief jonge' leeftijd, toch veel successen geboekt.

De heer Michael Ritman, voorzitter van BUN (Boedhistische Unie Nederland) uitte zijn emoties toen hij het monument voor de bootvluchtelingen passeerde, dat zich bij de tempelpoort bevond. Hij prees de opkomst van Vietnamese bootvluchtelingen in de activiteiten van Nederland aan, met de nieuwe Vạn Hạnh-pagode, die typisch Vietnamese rondingen heeft, is gebouwd door de inspanningen van behulpzame en talentvolle Vietnamezen.

De Cetificaten van verdienste zijn nu uitgereikt aan de werkgroepen van de pagode. Eerwaarde Thích Tánh Thiệt overhandigde, namens de Verenigde Boeddhistische Kerkgemeenschap van Vietnam, een aandenken aan Eerwaarde Thích Minh Giác. Het ‘Jaarboek 40 jaar Jubileum Stichting Vietnamese Boeddhistische Samenwerking in Nederland’ werd aan de eregasten aangereikt.

Hierna kwam het belangrijkste moment van de ceremonie. Vergezeld van twee dansende leeuwen zetten de monikken mediterende stappen richting de poort om de lint door te knippen. De leden van de boeddhistische familie Chánh Tín zongen in koor “Nam Mô A Di Đà Phật.”

Eerwaarde Thích Tánh Thiệt (in het rode gewaad), Eerwaarde Thích Như Điển (in het gewaad met motief)
en Eerwaarde Thích Minh Giác knippen het inauguratielint door.

Na het officiële ceremonie in de grote gebedszaal en het veganische feestmaal werd de delegatie van monniken en nonnen begeleid om bijzondere plekken op het tempelterrein te bezoeken, zoals de poort, de pagode-tuin met 12 marmeren Guanyin-beelden, het Guanyin-paviljoen en natuurlijk het Monument van de Vietnamese Bootvluchtelingen. Iedereen heeft grote bewondering voor de verdienste van het bouwen van de pagode door bekwame, welwillende Vietnamese boeddhisten, en dit is de tweede keer dat de pagode in Nederland door hun eigen kracht werd gebouwd.

Pagode Vạn Hạnh anno 2023

   

Hien Nguyen

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/officieleopeningsceremonievietnamese.html


Cái Đình - 2023