Hien Nguyen


Lezingen over het (Vietnamese) Boeddhisme; en optreden van Vietnamese muziek

.

In het kader van de tentoonstelling “To Be Or Not To Bee” in het museum Rijswijk (van 24.04 t/m 12.06.2022) is een themamiddag over het Boeddhisme gehouden, op 08.05.2022.

De lezingen zijn verzorgd door Wim Erdle en Nguyen Thanh Hung. Wim is een redactielid van Klankschaal, de krant van de stichting Leven in Aandacht. Nguyen Thanh Hung is een Vietnamese imker. Met zijn vrouw – Bui To Nga, beheert hij tientallen bijenvolken in de Natuurtuin Wilhelminapark te Rijswijk. Met de opbrengst daarvan helpen zij de liefdadigheidsprojecten in Vietnam op te bouwen en proberen daar een ecologische bijenhoudensmethode te introduceren aan de bewoners van de Hooglanden.

Wim Erdle (l) met zijn lezing en Nguyen Thanh Hung ‘nodigt de klankschaal uit’ ter aankondiging van zijn praatje

Nguyen Thanh Hung ontmoette de Vietnamese Zenmeester Thich Nhat Hanh in 1984 en sindsdien beoefent hij de meditatie volgens de methode van Plum Village.

Met deze achtergrond kon je je voorstellen dat de lezingen voornamelijk gingen over de meditatiemethode die door Thich Nhat Hanh in 1982 introduceerde bij het oprichten van zijn hoofdklooster Plum Village (in Zuid Frankrijk). Deze methode omvat het concentreren in elke adem (in en uit), het levensbesef in hier en nu en een diep aandacht besteden in alle daad, hoe klein dan ook en ongeacht welke vorm.

Nguyen Thanh Hung heeft in zijn lezing ook uitleg gegeven over het verschil tussen Zen (de Japaanse meditatie) en Ch’an (Thiền – de Vietnamese/Chinese meditatie). Voor de outsiders blijft het toch moeilijk te begrijpen wat diverse meditatiestromingen exact inhoudt.

Deel 2 van deze themamiddag was een optreden van Nguyen Thanh Hung, zijn vrouw Bui To Nga en Kido (de boeddhistische naam van Wobbe van der Meulen). Hung en Nga zongen samen enkele volksliedjes uit Vietnam en bespeelden diverse aziatische muziekinstrumenten, waarvan de mondharp en đàn tranh (citer) veel belangstelling van het publiek trokken. Kido, een zen-monnik uit het zencentrum Noorder Poort in Wapserveen, bespeelde zijn favoriete fluiten, onder ander de sakuhachi (een Japaanse fluit) en de dwarsfluit.

Vlnr: Nguyen Thanh Hung, Bui To Nga en Kido

De ruim 30 toeschouwers hadden de gelegenheid vóór en na het programma de speciale tentoonstelling te bezoeken. Behalve een doorlopend video over de activiteiten van de DharmaNectar-imkerij van Hung en de verschillen werken van Madelon Hooykaas zijn er beelden tentoongesteld. Één waarvan is een ‘stoepa’ van bijeenwas waar Hung er heel trots op is, want “met in totaal 120kg samengesmolten bijeenwas uit diverse imkerijen is dat een symbool van samenwerken en geduld, wat de bijen hun hele leven er mee bezig zijn,” aldus de Vietnamese imker.

Was was bloem, het pronkstuk van Nguyen Thanh Hung (Foto Museum Rijswijk)

 

.

Hien Nguyen

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/lezingenoverhetvietnameseboeddhisme.html


Cái Đình - 2022