Gerard Meijeringh


Echtpaar Pham 65 jaar getrouwd

 

Foto: Hans Smit

ZWOLLE - De heer en mevrouw Pham waren zaterdag 10 juni 65 jaar getrouwd. Wethouder Monique Schuttenbeld ging vandaag op bezoek om ze persoonlijk te feliciteren.

De heer Pham Van Tuoi (roepnaam: Tuoi) is geboren op 19 februari 1938 te Huong My (Vietnam) en mevrouw Phan Thi Khue (roepnaam: Khue) op 6 december 1940 te Ben Tre (Vietnam). Ze zijn geboren in de provincie Ben Tre in de Mekongdelta. De ouders van beiden zijn aanhangers van het Caodaïsme. In het district waar ze woonden was één spiritueel centrum, een Caodaïstische kerk, waar gelijkgezinden samenkwamen. Mevrouw Phan ging vaak met haar ouders naar dit centrum om vrijwilligerswerk te verrichten. Geregeld ontmoetten zij daar de ouders van de heer Pham. Deze vonden mevrouw Phan een lief en ijverig meisje voor hun zoon en koppelden de twee aan elkaar. Op 18 en 20 jarige leeftijd trouwden mevrouw Phan en meneer Pham. In het begin voelden zij niets voor elkaar, maar de liefde groeide met de jaren. Na het huwelijk woonden ze in het geboortedorp van de heer Pham, Huong My. Enkele jaren later verhuisden zij met hun twee oudste kinderen naar Tra Vinh, een andere provincie in de Mekongdelta. Hier kregen zij nog acht kinderen, waarvan twee niet het eerste levensjaar overleefd hebben.

Het gezin leefde zelfvoorzienend van de visserij en landbouw. Gedurende de oorlog in Vietnam woonde het echtpaar samen met hun kinderen enkele jaren op hun vissersboot om onder te duiken. Twee van de tien kinderen zijn op deze boot geboren. Na de oorlog brak nieuwe chaos uit. Velen werden (ook onterecht) beschuldigd van nationaal verraad of anticommunistische rebellen. Een leven lang doorbrengen in heropvoedingskampen of martelingskamers van gevangenissen was een realiteit voor iedereen wiens achtergrond of gedrag de heersende partij niet beviel. Angst heerste overal in voornamelijk Zuid-Vietnam. In 1980 hielp de heer Pham zijn oudste zoon en een neef om het land uit te vluchten. Onbedoeld en onvoorzien zat hij vast op deze boot, omdat ze ontdekt waren. Er was voor hem geen weg meer terug. Onverwachts verliet de heer Pham zijn vrouw, de rest van de kinderen en alles in Vietnam. Zijn boot is opgepikt door een Nederlands schip en vervolgens naar Singapore gebracht. Hier verbleef de heer Pham 2 maanden en 21 dagen waarna hij naar Nederland vertrok. Waar anderen ervoor kozen om naar de grote, machtige en bekende bestemmingen te gaan, zoals Amerika, Frankrijk en Australië), vertrok de heer Pham met degenen die hem “uit zee hebben gevist”. Hij had geen intentie om Vietnam te verlaten. Terugkeer zou de dood betekenen, dus liet hij zich leiden door de mensen van het grote Nederlandse schip. Hij had voorheen nog nooit van dit land gehoord en wist er niets over. Bij aankomst onderhield hij via brieven contact met zijn vrouw. Echter was gezinshereniging destijds onzeker, omdat alles nieuw was voor de heer Pham in het onbekende (Neder)land.

Het leven in Vietnam was niet gemakkelijk voor mevrouw Phan na het plotselinge vertrek van haar man. Enkele maanden later besloot zij om met haar kinderen ook te vluchten, met alle onzekerheden van dien. In 1981 strandden zij op Pulau Galang (Indonesië). Gelukkig kwam het echtpaar weer in contact met elkaar en 3,5 maand later vertrok mevrouw Phan met haar kinderen naar Nederland via gezinshereniging. Hier verbleven ze kort in het opvangcentrum te Zaandam. Daarna werden ze ondergebracht in de Wijk. Op 19 februari 1982 betrok het gezin de huidige woning te Zwolle.

In Nederland werkte de heer Pham als klusjesman en mevrouw Phan was huisvrouw. Samen heeft het koppel veel doorstaan: een liefdevol gezin, een letterlijke oorlog, een onbedoelde break-up, het verlies van inmiddels vier kinderen, het hebben van kleinkinderen en achterkleinkinderen en zeker niet onbelangrijk, het hebben van elkaar.

   

Gerard Meijeringh

Bron: www.deswollenaer.nl, 15.06.2023

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/echtpaarpham65jaar.html


Cái Đình - 2023