Hien Nguyen


“Blokhut” wordt NME “Natuurtuin” Rijswijk, goed nieuws voor Hùng, de Vietnamese imker in Rijswijk

.

Op 16.10.2022 werd het nieuwe gebouwd – ter vervanging van de bekende “Blokhut” – in het Wilhelminapark in gebruik genomen. Deze gebeurtenis is feestelijk gevierd in de vorm van een opendag.

De uit 1984 daterende Blokhut met veel gebreken was aan het einde van de levensduur. Een plan voor een nieuw, multifunctioneel gebouwd was ontworpen en in 2020 goedgekeurd. In mei 2022 is er begonnen met het slopen van het Blokhut, en nu, na een klein halfjaar hard gewerkt te hebben, is het nieuwe, houten ‘hutje’ tot stand gekomen. Hiervoor was een budget van ruim 2 ton vrijgemaakt.

Het nieuwe gebouw is energiezelfvoorzienend, door het dak aan de zonnige kant vrijwel volledig te laten bedekken met zonnepanelen. De andere kant wordt een ‘groen dak’, dwz het regenwater wordt beter benut.

Bij de opening zijn aanwezig dhr. Mark Wit – wethouder van gemeente Rijswijk, en dhr. John Beentjes, voorzitter van de stichting Natuurtuin Wilhelminapark. Na de toespraak van de twee heren werd de nieuw naam van het gebouwd onthuld. Het wordt NME Centrum “De natuurtuin” Rijswijk (NME: Natuur- en Milieu-educatie).

Met een ruk maken de wethouder Mark Wit (links) en de voorzitter van
de Stichting Natuurtuin Wilhelminapark de naam van het gebouw bekend

Het is dus de bedoeling dat informatiebijeenkomsten, events, cursussen etc… hier kunnen plaatsvinden. Zo gaf de Vietnamese imker Nguyễn Thanh Hùng geregeld lessen over de imkerij – een ambacht waar hij er trots op – en over de bijen aan de belangstellenden op zijn open (imkerij)dagen. Zij bijenstal heeft enkele jaren geleden ook een totaal facelift gekregen. Hùng is heel blij met dit nieuwe gebouw, al vond hij jammer dat de Blokhut weg was, want “het zag er nog goed uit, en daar heb ik veel herinnering aan, vanaf de eerste dag dat ik een paar bijenvolken daar hield en honing met de hand slingerde, tot nu met tientallen bijenvolken in een betere omgeving”.

Imker Nguyễn Thanh Hùng staat voor zijn bijenstal en
legt uit wat voor verschillen tussen wespen en bijen er zijn.

Bij deze speciale opening van het nieuwe Educatiecentrum gaf hij ook informatie sessies over bijen, wespen en honing. Andere vrijwilligers gaven rondleidingen, speurtochten en diverse activiteiten.

.

Hien Nguyen

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/blokhutwordtnmenatuurtuin.html


Cái Đình - 2022