Mitchel Suijkerbuijk


Bekende Nijmeegse dakloze Pham overleden: ‘Zo’n lieve en warme man, ik mis hem nu al’

.

NIJMEGEN - Een icoon van de straten in het centrum van Nijmegen is niet meer: de bekende Nijmeegse dakloze Pham (zijn voornaam is onbekend) is afgelopen woensdag overleden. ,,Het was zo’n mooi figuur, zo’n lieve en warme man. Ik mis hem nu al”, zegt kapper Theo van de Wouw van dubbelzaak De Heerenkamer en De Daameskamer. 

Pham is overleden. ©Instagram

In zijn kapperszaak aan de Houtstraat liep Pham soms meerdere keren per dag binnen. De dakloze, opgegroeid in Vietnam, was een bekendheid op straat. 

De kleine, magere man stond erom bekend in snel tempo met een kenmerkend loopje door de binnenstad te lopen. Vrolijk, met een lach, nooit op zoek naar ruzie. 

‘Altijd wat te vertellen’

,,Hij had altijd wat te vertellen. Ik gaf hem vaak te drinken of eten, of hij kreeg wat geld. Hij was ook intelligent. Hij kon álles onthouden wat je zei. Ruzie kon je niet met hem krijgen. Dan was je zelf fout bezig”, zegt Van de Wouw, aangedaan door het overlijden. 

De kapper bouwde de afgelopen vijf jaar een vriendschap met hem op. Pham vertelde hem hoe hij in de problemen raakte en op straat kwam. ,,Hij had geldproblemen en begon te gokken. Dat liep uit de hand, waarna hij zijn huis in Beuningen kwijtraakte. Psychisch is hij in de war geraakt. Ik zal hem nooit vergeten en ben helemaal ondersteboven van zijn dood. Ik ben er trots op dat hij een vriend van me is geweest.”

‘President overleden’

Pham, die verslaafd was aan crack, sliep vaak in de daklozenopvang aan de Van Schevichavenstraat. Verschillende daklozen zeggen, net als Van de Wouw, dat Pham een paar dagen na een maagoperatie is overleden. Eenmaal uit het ziekenhuis was zijn toestand flink verzwakt. ,,Hij was nog magerder dan hij al was. Zijn huid had een gele kleur”, zegt dakloze Mahmood Salehi Oshtorjani. 

Volgens hem voelt het ‘alsof er een president is overleden’. ,,Zo bekend was Pham. Hij was onze president. Echt íedereen kende hem, in elke winkel en in elke bar.”

Hij koestert warme herinneringen aan Pham. ,,Hij was geen dief of crimineel. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’, was zijn motto. Was je aardig tegen hem, was hij dat tegen jou.”

De exacte leeftijd waarop Pham stierf, is niet bekend. Wel is duidelijk dat hij eind 50 is geworden.

.

Mitchel Suijkerbuijk
Bron: Algemeen Dagblad, 01.04.2022

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/bekendenijmeegsedaklozepham.html


Cái Đình - 2022