Frits Bakker


Vietnam is het nieuwe wereldland in biljarten

   

De Vietnamezen Quyet Chien Tran en Phuong Vinh Bao grepen zondag in Viersen de wereldtitel driebanden voor landenteams door in de finale de Spanjaarden te verslaan in een ware thriller. Ook individueel heeft Vietnam de wereldkampioen met Phuong Vinh Bao. Op het podium stonden Vietnam, Spanje, USA en Japan. Nederland werd uitgeschakeld in de voorronden en kon met Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen niet voor grote successen zorgen.

VIERSEN – De machtsgreep van de Vietnamezen in de populairste discipline van het biljart is nu compleet. Het Aziatische land, dat in korte tijd naar de top van de wereld is opgeklommen in het driebanden, heeft nu de twee belangrijkste titels in handen. Het Vietnamese team met Quyet Chien Tran (40) en Phuong Vinh Bao (28) greep zondagmiddag in Viersen in een bloedstollende finale tegen Spanje de wereldtitel voor teams. De spanning steeg naar een hoogtepunt toen Vietnam de barrage won met 15-14. Voor Vietnam was het een tweede grote titel in een klein jaar tijd. Op het laatste WK driebanden individueel in Ankara vorig jaar werd Bao wereldkampioen in een finale tegen zijn landgenoot Tran.

Het nieuwe bolwerk van Vietnamese biljarters heeft pijlsnel de wereld van het driebanden veroverd. Het meest saillante detail op deze dag van de finale: nog nooit eerder stond Vietnam in de lange historie op het podium van dit WK voor landenteams.

De Spanjaarden met Ruben Legazpi en Sergei Jimenez hielden de titelrace in Viersen het langst vol, nadat Vietnam in de halve finales had gewonnen van USA in de Scotch double en Spanje ook in de play-offs van Japan. Veruit de meest enerverende wedstrijd was het gevecht om het goud in de Festhalle in Viersen. Phuong Vinh Bao won zijn partij tegen Sergei Jimenez met 40-22 in 18. Ruben Legazpi trok voor Spanje de strijd gelijk tegen Quyet Chien Tran: 40-38 in 27.

De Scotch Double voor de titel, naar 15 caramboles zonder nabeurt, liep uit op een zelden geziene thriller. De Spanjaarden namen een 4-0 voorsprong, Vietnam vocht terug en ging de Spanjaarden voorbij met 9-4 en 11-8. De slotfase joeg de zenuwen door de arena en de tribunes, want om beurten leken Vietnam en Spanje het kampioenschap te winnen. De matchpunten vlogen de toeschouwers om de oren en uiteindelijk, na mysterieuze missers, kon Phuong Vinh Bao het winnende punt maken over vijf banden. Het leidde tot een golf van vreugde bij de winnaars van het kampioenschap.

Halve finales

Zoals al vaak in de eerste fase van de knock-outs, draaiden ook de halve finales uit op twee wedstrijden die met Scotch double werden beslist. De Vietnamezen, die het onverwacht zwaar hadden, gingen net voorbij USA met 15-13, het Spaanse duo had een ruimere marge tegen Japan: 15-5.

De winnaars in de reguliere partijen waren Ryuuji Umeda voor Japan, Sergei Jimenez voor Spanje en in de andere wedstrijd Quyet Chien Tran voor Vietnam en Hugo Patiño voor USA. De uitkomst van die halve finales was dat de winnaar van dit WK in elk geval voor het eerst in de lange historie goud haalt op het landenkampioenschap.

Het Vietnamese team, met de laatste World Cup winnaar Quyet Chien Tran als kopman, had een zware missie om zich USA van het lijf te houden. Quyet Chien Tran was wel veel te sterk voor Raymon Groot (40-19 in 22), maar de nooit opgevende Hugo Patiño trok de score gelijk tegen de wereldkampioen Bao. De Amerikaan, voormalig Pan Amerikaans kampioen (2016) won met een eindsprint van 4 en zag de Vietnamees op 40-30 nog zes keer tegenscoren: 40-36 in 28.

Het kwam dus tot een Scotch double, waarin het USA team eerst met 6-3 voor kwam, op 13-12 nog een keer de leiding nam in het zicht van de finish, maar na een misser van Patiño werd afgetroefd door de twee Vietnamezen.

Het WK waarin de 55-jarige Ryyuji Umeda, de wereldkampioen van 2007 in Ecuador, een spectaculaire come-back maakte, had voor Japan een nog mooier slot kunnen krijgen. Maar de Spanjaarden maakten een eind aan de illusie. Ryuuji Umeda, die ook al Torbjörn Blomdahl en Jean Paul de Bruijn versloeg, speelde ook een verbluffende wedstrijd tegen Ruben Legazpi, die de Japanner won met 40-30 in 34. Op het andere biljart was de andere Japanse speler, Takao Miyashita, echter al verslagen door Sergei Jimenez (40-36), die net als eerder in het toernooi tegen Bao weer een belangrijk aandeel had in het succes.

De Scotch double rolde naar de kant van de Spanjaarden, de Japanners waren eervol gesneuveld. Het land dat in de eerste zes WK’s voor landenteams vier keer won, onder andere met Nobuaki Kobayashi en Junichi Komori (1981, 1985 en 1992) keerde gelukkig weer eens terug aan de wereldtop.

Het Wereldkampioenschap voor landenteams, vanaf 1981 gehouden en voor de 33e keer in De Festhalle in Viersen, werd gespeeld met 16 landen. In de voorronden werden Duitsland en Nederland, twee van de titelkandidaten uitgeschakeld. De recordhouder Zweden sneuvelde tegen Japan en Zuid-Korea verspeelde zijn kansen tegen Spanje. De Belgen verloren in de Scotch Double van de latere kampioen Vietnam.

Twee spelers bleven individueel ongeslagen. Jung Han Heo won voor Zuid Korea zijn vier partijen, maar had in Myung Woo Cho niet de teammaat die Korea naar de titel kon loodsen. De Belgen hadden met kopman Eddy Merckx de ongeslagen spelen met 7 matchpunten uit 4 (gelijk tegen Blomdahl). Het Belgisch team, dat met Merckx en Caudron vier keer op rij kampioen werd in 2012, 2013, 2014 en 2015, kon in de samenstelling met Merckx en Philipoom die successen niet benaderen.

De eindstand van het WK:

1 Vietnam
2 Spanje
3 Japan en USA
5 t/m 8: Zuid-Korea, Zweden, België en Frankrijk.

   

Frits Bakker
Bron: www.knbb.nl, 24 maart 2024

 

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitMondiaal/vietnamishetnieuwewereldland.html


Cái Đình - 2024