H. Nguyen
Eerwaarde Thich Quang Do krijgt de Rafto-prijs
Op 04/11/2006 heeft de Rafto Foundation de jaarlijkse prijs voor mensenrechten aan de Eerwaarde Thich Quang Do uit Vietnam uitgereikt. De Foundation verleende deze prijs aan Thich Quang Do omdat hij ‘persoonlijke moed en doorzettingsvermogen had getoond doorheen dertig jaar van geweldloze oppositie tegen het communistische regime in Vietnam , en als symbool voor de groeiende democratisering in dat land.'
Eerwaarde Thich Quang Do is een intellectuele leider. Hij is de secretaris van Thich Huyen Quang, de patriarch van de buiten de wet gestelde ‘Eengemaakte Boeddhistische Kerk van Vietnam'. Thich Quang Do is bovendien een prominent criticus van het communistisch bewind in Vietnam . Jarenlang zet hij zich in voor de geweldloze strijd voor de democratie, godsdienstvrijheid en mensenrechten in Vietnam . Echter heeft hij hiervoor een hoge prijs moeten betalen. Thich Quang Do heeft in totaal 16 jaar in gevangenis gezeten, en vandaag, op de 77 jarige leeftijd, verkeert hij nog steeds onder huisarrest, in het Zen-instituut Thanh Minh in Ho Chi Minh stad. Ondanks de continu bedreiging van de regering zet hij de strijd onvermoeid voort. Hij speelt ook een sleutelrol in het netwerk van de dissidenten in Noord- en Zuid Vietnam .
Via deze prijs wil Rafto Foundation zeker een ondersteuning geven aan alle Vietnamezen die de strijd voor de transitie naar democratie voeren.
De prijsuitreiking (dit jaar is de 20de keer) is gehouden in het theater Den Nationale Scene in Bergen (Norwegen), met de aanwezigheid van 11 personen die deze prijs eerder gekregen hebben.
Thich Quang Do zelf was niet aanwezig bij de prijsuitreiking. Dhr. Vo Van Ai, een in Frankrijk wonende activist voor democratie en godsdienstvrijheid in Vietnam , is gemachtigd de prijs in ontvangst te nemen. Volgens Thich Quang Do zal Vietnam hem verbannen als hij het land verlaat. De woordvoerder van de Ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam verklaarde echter in een officieel antwoord aan de journalisten: ‘Het feit dat de Foundation Thorolf Rafto de prijs aan Thich Quang Do verleent is helemaal niet gepast. De Foundation heeft de onjuiste informatie verstrekt en heeft Vietnam onterecht geklaagd over de onderwerpen democratie, mensenrechten, religie om een pleidooi te houden voor een persoon die de Vietnamese wetgeving heeft overtreden, conflicten tussen de religiën heeft veroorzaakt, de vereniging tussen de bevolking in Vietnam heeft verstoord, en is al berecht en veroordeeld.'
De mening van de wereld hiervover is anders. In 2003 heeft het Europarlement een resolutie aangenomen (P5_TA(2003)0225: Resolutie over de meningsuiting en godsdienst in Vietnam), waar in staat: ‘... verontrust over het lot van de 75-jarige Eerwaarde Heer Thich Quang Do, de op één na hoogste leider van de UBCV (Unified Buddhist Church of Vietnam – red.) die is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede in 2003, die in “administratieve hechtenis” blijft in zijn Thanh Minh Zen-klooster in Ho Chi Minh-stad omdat hij heeft opgeroepen tot democratie in Vietnam... '
De Verenigde Naties stelden in 2005 ook vast dat Thich Quang Do slachtoffer is van willekeurige opsluiting. Volgens officiële Vietnamese verklaringen zijn de twee mannen echter vrij om te gaan en staan waar ze willen. De Eengemaakte Boeddhistische Kerk van Vietnam werd veertig jaar geleden in Zuid Vietnam opgericht, toen het land nog in twee verdeeld was. Deze beweging is na de val van Zuid Vietnam verboden omdat ze de autoriteit van de Communistische Partij niet erkent. De Vietnamese overheid richtte in 1981 zelf de Boeddhistische Kerk van Vietnam op.
H. Nguyen
______________
Thorolf Rafto (1922 – 1986) was een activist in mensenrechten en Professeur in Economische Geschiedenis aan de Norwegian School of Economics and Business Administration in Bergen (Norwegen). Tijdens het bezoek aan Praag in 1979 waarop hij lezingen gaf, werd hij geslagen en misbruikt door de communistische beveiligingspolitie. Lijdend aan de verwondingen na deze gebeurtenis is hij in 1986 overleden. Na zijn dood is de Rafto Foundation for Human Rights opgericht uit dankbaarheid voor zijn prestatie en zijn inspiratie.