De Eempolder door de ogen van Hung Hoang
Fotoalbum
Voorwoord
De polder van Eemnes kent vele, verschillende gedaanten. De immer wat sombere Hans Dorrestijn beschreef in 1993 de polder van Eemes als een schepping van de duivel. Hij spreekt in zijn lied van verlatenheid en een bedompte, zelfs onheilszwangere atmosfeer.
En ja, het kan soms guur zijn in onze polder met striemende regen en een koude oostenwind. Echter onze polder kent dankzij de verschillende jaargetijden gelukkig heel veel verschillende aanblikken. Die leegte van onze polder doet het goed bij de vogels en als je er oog voor hebt is er veel moois te zien. Zoals de schitterende foto van de statige zwaan in het water ons toont. Die kenmerkende leegte zorgt ervoor dat de wolkenpartijen en kleurijke luchten de polder elke dag anders en bijzonder maken. Die indrukwekkende Nederlandse luchten sieren menig schilderij in het Rijksmuseum, maar wij hoeven slechts te wandelen over Meentweg,. Wakkerendijk of in de polder zelf om er steeds weer getuige van te mogen zijn.
Hung Hoang legt ie verschillende gedaanten van de polder van Eemnes met zijn foto’s op een karakteristieke wijze vast. Menig foto op Facebook lokt terecht vele bewonderenswaardige reactie uit. Kortom mooi dat er nu dit boek is gekomen, als een eerbetoon aan onze polder. De foto’s van Hung zijn klein impressionistische kunstwerken. Met kleur en licht wordt door Hung de emotie, de beleving van de natuur, van het landschap en van de dieren in de polder, prachtig weergegeven.
Voor de goede kijker is die Polder van Eemnes een klein paradijsje. Elke dag anders, eld jaar geltijde met een andere sfeer en uitstraling. Een polder die past bij Nederland en waar we trots op zijn en voorzichtig mee omgaan. De naam Hung Hoang geeft het al weg. Als nieue Eemnesser is hij vanuit Vietnam hier terechtgekomen en heeft hij de polder niet alleen ontdekt, maar is hij erdoor gefascineer. Het is mooi onze eigen polder door zijn ogen te zien, maar vooral te beleven. Geniet van alle mooi foto en indrukken.
.
Roland van Benthem. Burgemeester van Eemnes
***
Inleiding - Hung Hoang: “Ik wil jullie laten zien hoe mooi jullie polder is.”
.
Het is zevenentwintig mei, acht minuten vóór zes in de ochtend. Het vroege zonlicht schijnt over het Eemmeer. Hung Hoang stapt van zijn fiets, hij kijkt hoe het licht over het Eemmeer valt en neemt aandachtig het landschap in zich op, voordat hij zijn camera pakt. Al mediterend, ziet hij de compositie voor de foto. Hij blijft kijken totdat hij het juiste moment voor zich ziet. Klik, zegt de camera.
Hung Hoang geboren in Saigon, Vietnam, in 1956, is een bekende fotograaf geworden in Eemnes. Dat dankt hij aan de Eempolder, waar Hung bijna dagelijks gezien kan worden met zijn camera in de hand. Hij ontdekte de polder in 2009, toen hij daar begon te fietsen om zijn conditie te verbeteren.
Hij vertelt over deze ontdekking het volgende: “De eerste dertig jaar dat ik hier woonde, wist ik helemaal niks van de polder, maar tijdens het fietsen zie ik hoe mooi die polder is. Wauw, dacht ik, dat wil ik in beeld krijgen.
Na ongeveer een week fietsen kocht Hung een nieuwe camera. Nu twaalf jaar en vier camera’s later heeft hij meer dan tienduizend foto’s gemaakt en een grote groep volgers gekregen op de facebookpagina ‘Je bent Eemnesser als’.
Ik dit boek kunt u met Hung Hoang meegenieten van zijn Polder van Eemnes. Hung vertelt: “Ik kom uit Saigon, een grote stad. In het begin dacht ik hier nog. Eemnes is maar een klein dorp met een paar duizend mensen. Het leek me saai. Nu weet ik beter, nu vind ik het jammer dat ik de polder niet eerder gezien heb.
Ik denk dat ook veel mensen uit Eemnes de polder niet goed kennen. Ze komen er weinig. Ik zie de polder anders dan jullie, die het van jongs af aan gewend zijn. Dat komt ook, omdat ik uit een andere cultuur kom, uit Vietnam, een land met een heel ander landschap. Ik wil jullie laten zien hoe mooi jullie polder is.”
Fotograferen is voor Hung meer dan het mooie landschap vastleggen. Het is alles bij elkaar voor Hung. “Fotograferen is voor mij mediteren. Als ik kijk, zie ik hoe speciaal sommige dingen in mijn leven zijn. Als ik een foto maak, dan zie ik mijn emotie. Ik zoek de balans tussen stilte en beweging; ik zie kleuren die ik nog niet eerder heb gezien, de schoonheid van het licht tegen de wolken.
Ik zie de stilte en de beweging om mij heen terug in de mensen, de vogels, de koeien. Als fotograaf ervaar ik hoe mooi het leven is ook tegenover de drukte van elke dag. Ik zie de positieve dingen om mij heen."
Hung vertelt verder: "Spelen met licht, dat is voor mij fotografie. Het gaat mij niet om de techniek. Ik zie niet alleen dat de roos mooi is, maar plotseling valt me op hoe bijzonder het licht erop valt en dan druk ik af voor een foto. Daarom gebruik ik vaak tegenlicht, want dan zie ik andere kleuren, veel meer kleuren dan anders.
Bij de selectie van de foto's in dit boek valt op dat een groot aantal van deze foto's is gemaakt in de vroege ochtend. Daarover vertelt Hung: "Als kind zat ik op een internaat. Daardoor ben ik eraan gewend om vroeg op te staan. Als de zon opkomt, begint het leven van de nieuwe dag. Je hoort het geluid van de natuur; je hoort hoe bijzonder het geluid is van vliegende zwanen boven het water.
En vroeg in de ochtend hangt er vaak een laag mist vanuit het Eemmeer over de polder, wat niet alleen een bijzonder spel oplevert tussen licht en schaduw, maar ook een betoverend, haast sprookjesachtig beeld van het landschap geeft."
Voor dit boek heeft Hung honderdzesentwintig polderfoto's bij elkaar gezocht, een selectie uit meer dan tienduizend foto's die hij gemaakt heeft tussen 2009 en 2021. Hij nodigt u uit om met hem te genieten van de schoonheid van dit Hollandse landschap en samen te kijken naar de vogels, de beesten en de mensen in de Eempolder.
.
Gerard Beentjes