Veronique Huijbregts


Ongekend Bijzonder

Inleiding

In dit boek komen zes bijzondere oudere vluchtelingen aan het woord. Bijzonder omdat ze in hun leven zo ontzettend veel meegemaakt hebben en omdat ze uit de ingrijpende gebeurtenissen in hun leven elk hun eigen levensles trekken. Bijzonder ook omdat ze hun ervaringen, twijfels en toekomstverwachtingen op openhartige wijze vertellen.

Er is geen groep in de Nederlandse samenleving die zo divers is als de groep oudere vluchtelingen. Ze komen uit landen als Somalië, Argentinië, Afghanistan, Irak, Vietnam, Bosnië, Sudan, Iran, Syrië, Chili en nog veel meer landen. Ze zijn in de jaren zeventig, tachtig en negentig, vaak bij toeval, in Nederland terecht gekomen. Sommigen zijn op jonge leeftijd gevlucht, anderen toen ze al ouder waren. Het zijn mannen en vrouwen, vaak hoog opgeleid, maar soms ook niet. De een voelt zich op zijn vijfenveertigste al oud, de ander vindt vijfenzeventig nog jong.

Ondanks de gigantische verschillen zijn er ook veel overeenkomsten. Daarvan is het moeten vluchten en alles achter je moeten laten, misschien wel de belangrijkste. Maar ook de moeite die het kost om een weg te vinden in de Nederlandse samenleving en het besef dat het van je eigen instelling afhangt of het lukt om enigszins in balans met jezelf te leven. De zes mensen die geïnterviewd zijn, zijn zo gekozen dat de verschillen én de overeenkomsten tussen oudere vluchtelingen naar voren komen.

Het boek Ongekend Bijzonder vormt de afsluiting van een meerjarig traject waarin oudere vluchtelingen in diverse experimenten hun levensverhalen hebben uitgebeeld door middel van theater, schilderijen, muziek en verhalen. Hun ervaringen laten zien dat expressie een prima middel is om het isolement te doorbreken en ‘je zelf onieuw uit te vinden'.

Met deze uitgave willen BMP, Pharos en VluchtelingenWerk aan een breder publiek laten zien dat oudere vluchtelingen individuen met een eigen karakter, een eigen levensverhaal, en vooral ook, bijzondere talenten.


Cái Đình - 2006