Hien Nguyen


Wandelende meerval ontdekt in Vietnam

 

Een grootschalige speurtocht van het Wereld Natuur Fonds in de Mekong-delta, verspreid over Cambodia, Laos, Birma, Thailand, Vietnam en het Zuidwesten van de Chinese provincie Yunnan heeft tot nu toe goede resultaten opgeleverd. Meer dan 1700 nieuwe soorten fauna en flora zijn ondekt en beschreven. Onlangs is op het Vietnamese eiland Phu Quoc een nieuwe “wandelende” rog ontdekt. Die kan, door de borstvinnen rechtop te zetten, lopen op de zeebodem.

Maar een wandelende meerval, een unicum, is daar ook aangetroffen. Door zijn vinnen te gebruiken als een soort poten kan hij rechtop blijven en sluipt hij voort als een slang.
Mensen in de zuiderlijke provincies van Vietnam geloven nog steeds dat palingen, als ze oud genoeg zijn, pootjes krijgen en zo worden ze “heilig”. Wellicht waren dat de wandelende meervallen, die al jaren aan het uitsterven zijn.

“De Mekong heeft een soortenrijkdom die alleen overtroffen wordt door die in de Amazone-rivier,” zegt onderzoeker Nick Cox van het WNF. “Helaas wil de regering van Laos een dam bouwen. Dat zou een onoverkomelijke drempel zijn voor veel van de vissen die er leven,” voegt hij eraan toe.

Een andere bedreiging voor de soortenrijkdom is de illegale jacht voor de verzamelaars en voor de restaurants in de onderwereld waar exotische gerechten stiekem worden geserveerd.

Hien Nguyen
(12/2012)

 


Cái Đình - 2003 - 2019