Lam Ngo


Mensenrechten

 

Vorige week las ik het bericht dat het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft bepaald dat de weigering om een boeddhist vegetarisch eten te geven een schending van de vrijheid van godsdienst is. Ondanks een gevoel van afkeuring omdat deze persoon schuldig aan verkrachting werd bevonden, juich ik dit besluit toe. Laten wij hopen dat deze gevangene hierdoor zijn fout heeft ingezien en zijn leven probeert te verbeteren. Volgens de boeddhistische leer geloven wij dat iedereen van nature goed is.

December is de maand waarin wij extra aandacht aan dit onderwerp moeten schenken, want 10 december is de dag van de mensenrechten. Terwijl mijn dochter met de plaatselijke afdeling van Amnesty International vergaderde ter voorbereiding van hun komende acties, ging ik op het internet rondkijken om te zien waar in Nederland nog meer mensen bezig zijn met de mensenrechten in Vietnam.

Ik ben echt aangenaam verrast. De Amnesty-afdelingen in onder andere Borculo, Drachten, Epe, Gorinchem, Heerde, Leidschendam en Sneek voeren schrijfacties voor de 81-jarige  monnik Thich Quang Do van de verboden Verenigde Boeddhistische Kerk van Vietnam.

Ook de katholieke parochie in Uithoorn, de protestantse kerken in Gelselaar, Varsseveld, Veenendaal, Vorden en Wateringen en daarbij nog de Regenboogkerk in Hilversum, de Jozefkerk in Assen, de Protestantse wijkgemeente De Huet-Dichteren in Doetinchem en de Noorderkerk in Nieuw-Amsterdam, al deze kerken voeren actie voor deze monnik. Mensen worden opgeroepen om een brief aan de Vietnamese ambassadeur hier te sturen met het verzoek om het huisarrest onmiddellijk en onvoorwaardelijk stop te zetten.

Amnesty International Nederland voert dit jaar tevens groetenacties als morele steun aan pater Nguyen Van Ly. Amnesty beschouwt Pater Ly als een gewetensgevangene die lange straffen heeft gekregen voor het vreedzaam gebruik maken van het recht op vrije meningsuiting en vereniging.

De FNV bericht over een protestbriefactie voor drie Vietnamese arbeidsrechtadvocaten die 7 tot 9 jaar gevangenisstraf kregen omdat ze meehielpen met het organiseren van een staking.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de schending van mensenrechten in Vietnam. Ik denk dat eerwaarde Thich Quang Do, pater Nguyen Van Ly en andere gewetensgevangenen waar ook ter wereld erg blij zullen zijn om te horen dat veel mensen in verre landen in deze christelijke feestmaand ook aan hen denken.

Ik wil graag eindigen met een uitspraak van de patriarch Thich Huyen Quang over de ontbering en de vernedering van zijn gevangenschap: ‘Ik ben een man zonder huis, ik zal sterven zonder graf, ik wandel zonder pad en ik ben een gevangene zonder misdaad.’

 

Lam Ngo
Uit: BOS, 18/12/2010

 


Cái Đình - 2010