Lê Ngọc Vân


Vietnamese leerlinge wint Het Groot Kinderdictee

 

Twee kinderen met Aziatisch afkomst hebben dit jaar Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal (gehouden op 08/12/2012) gewonnen: Thúy An Nguyễn (oorspronkelijk uit Vietnam) uit Maria Goretti school (Sint Willebrord) en Jerry Chao Xu Zhuo (oorspronkelijk uit China) uit de schoolvereniging Leonardo (Groningen). Beiden maakten 6 fouten.

Aan de finale van deze taal-wedstrijd deden 59 scholieren uit groep 8 mee. Dit is de 9de keer dat het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal werd gehouden.

De tekst van de dictee deze keer is samengesteld door kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Als gelauwerd schrijver van 60 heeft hij meer dan veertig boeken op zijn naam. In 2012 heeft hij de Theo Thijssen-prijs gewonnen voor zijn gehele oeuvre. Echter heeft hij tijdens het verzinnen van de dicteetekst zelf 3 fouten gemaakt, erkende hij later.

Hieronder is de tekst van de dictee:

 

Dertien en een half

De dennen stonden in de rondte als een indiaanse tipi. We vlijden ons neer op de met zachte naalden beklede grond en keken naar de Grote Beer. 'Ik word later poëet,' meldde ik met een weids gebaar, 'ik ga verzen maken.'
'Vindt je moeder dat goed?' vroeg Rob. 'Ik ben dyslectisch, ik schrijf alles fout.' Hij schreef het woord fout in de dennennaalden, zo fout als je het kunt schrijven. Zo: phaud.
'Ik ga gevluchte kinderen helpen,' zei Wim, 'duizend-en-een zielenpieten.' Rob en ik waren er beiden stil van. We waren geen schlemielige jongens meer, maar eersteklaskerels, bijna macho's.

 

Lê Ngọc Vân


Cái Đình - 2013