Oene van der Wal


Vietnamees weeskind hervormt gezondheidszorg Duitsland

 

BERLIJN - 'Een sprookje', noemt boulevardkrant Bild de bliksemcarrière van liberaal Philipp Rösler.
De 36-jarige, die als Vietnamees oorlogsweeskind naar Duitsland werd gehaald, is de jongste minister in de nieuwe Duitse regering van christen-democraten en liberalen. Rösler krijgt als minister van Volksgezondheid een hele zware klus: de hervorming van de steeds duurder wordende zorg.

FDP-chef Guido Westerwelle noemt Rösler 'ervaren en zeer competent'. Tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord zou Rösler indruk hebben gemaakt op bondskanselier Angela Merkel (CDU). Zij nodigde hem uit voor een gesprek onder vier ogen. "Het duizelt me wel een beetje", zei Rösler na zijn voordracht. "Dat ik minister word, laat zien dat we een liberaal, open en tolerant land zijn."

Rösler is de eerste niet-blanke, buiten Duitsland geboren minister in een Bondsregering. Nadat hij, negen maanden oud, door zijn pleegouders naar Duitsland was gehaald, groeide hij op in het noorden van het land. Vanaf zijn vierde woonde hij alleen met zijn pleegvader, een beroepsmilitair en sociaal-democraat.

Rösler, die als hobby buikspreken met poppen heeft, werd vroeger wel 'Chinees' genoemd en maakte indruk omdat mensen dachten dat hij goed was in kungfu. De overtuigde katholiek zegt zich altijd Duitser te hebben gevoeld en keerde pas op aandringen van echtgenote Wiebke (32) in 2006 terug naar zijn geboorteplaats Khanh Hung in Zuid-Vietnam. Het paar heeft een tweeling van twaalf maanden met de Noord-Duitse namen Grietje en Gesche.

Duitse media hebben de welbespraakte jonge arts al uitgeroepen tot een ster met de potentie van Karl-Theodor zu Guttenberg (37), die tot nu toe de jongste minister was en dit jaar in een mum van tijd uitgroeide tot een van de populairste politici van het land.

Rösler heeft dan ook het nodige laten zien. De arts werd op 33-jarige leeftijd leider van de FDP in het aan Nederland grenzende Nedersaksen, een van de belangrijkste Duitse deelstaten, met acht miljoen inwoners. Sinds februari was hij daar minister van Economische Zaken en vice-premier.

"Hij neemt razendsnel feiten in zich op en heeft de moed om tegen de stroom in te gaan", zegt Christian Wulff (CDU), de premier van Nedersaksen. Die moed zal hij nodig hebben om zich te weer te kunnen stellen tegen de lobby's van artsen, apothekers en farmaceuten, onder wie zich veel FDP-kiezers bevinden.

Bij de liberalen wordt Rösler als kroonprins van partijleider Westerwelle gezien. De vraag is of het ooit zover komt. Om als mens niet al te zeer te veranderen, gunt Rösler zichzelf naar eigen zeggen nog slechts negen jaar in de politiek. "Politici en acteurs hebben één ding gemeen: ze moeten gaan als het publiek nog klapt. Ik hoop dat dat met 45 jaar nog het geval is. Dan is er nog genoeg tijd om met iets nieuws te beginnen."

 

Oene van der Wal
Uit: BN/De Stem, 27/10/2009

 


Cái Đình - 2009