Four Freedoms


Strijdvaardige laureaten ontvangen Four Freedoms Awards in Middelburg

Op donderdag 21 april werden de Four Freedoms Awards overhandigd aan zes internationale vrijheidsstrijders. Dit gebeurde tijdens de Four Freedoms Awards-ceremonie in de Nieuwe Kerk in Middelburg, georganiseerd door de Roosevelt Foundation. Om het jaar is deze ceremonie in New York en Middelburg. De awards gaan naar personen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier fundamentele vrijheden voor mensen overal ter wereld. Franklin Delano Roosevelt in 1941 benoemde deze vrijheden voor het eerst tijdens zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres in 1941, maar de vrijheden zijn actueler dan ooit.

Voor de ogen van vierhonderd genodigden bedankte Sviatlana Tsikhanouskaya de Roosevelt Foundation voor haar International Four Freedoms Award. Zij nam het in 2020 op tegen de Belarussische Loekasjenko en werd zo het gezicht werd van het vreedzame verzet tegen de dictator. In haar dankwoord gaf ze aan te blijven geloven in de kracht van het volk. “Wij zijn de meerderheid. De krachtelozen werden de krachtigen. Vrijheid vraagt het maken van moeilijke maar juiste keuzes. Het vraagt zelfopoffering. Solidariteit en menselijkheid zijn onze superkrachten.”

Volgens minister-president Rutte die de award aan Tsikhanouskaya uitreikte, is zij niet alleen een inspiratiebron voor het volk van Belarus, maar ook een voorbeeld voor de wereld. “De award is een erkenning voor uw werk in Belarus en een steun voor de strijd voor democratie overal ter wereld. U bent een baken van hoop.”

Laureaten Four Freedoms Awards 2022

- De Internationale Four Freedoms Award ging dit jaar naar de leider van de democratische beweging in Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya. Zij kreeg haar medal overhandigd door minister-president Mark Rutte en de twaalfjarige Eleanor James Browne, een nazaat van Franklin Delano Roosevelt (de kleindochter van diens kleindochter Anna Roosevelt).

- De award voor de Vrijheid van Meningsuiting ging naar de Vietnamese singer-songwriter en strijder voor het vrije woord Mai Khoi Do Nguyen. Mai Khoi (2) kreeg haar award overhandigd door spokenword-artiest Zaïre Krieger.

- De award voor de Vrijheid van Godsdienst ging naar de Indonesische Lian Gogali, oprichter en voorzitter van het Mosintuwu Institute. Lian kreeg haar award overhandigd door Jacobine Geel, presentatrice en voorzitter van College voor de Rechten van de Mens.

- De award voor de Vrijwaring van Gebrek ging naar de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete. Nice kreeg haar award overhandigd door auteur Lale Gül.

- De award voor de Vrijwaring van Vrees ging naar de Turkse niet gouvernementele LGBTI+- organisatie, ÜniKuir. De oprichters van ÜniKuir, Melike Balkan en Özgür Gür, kregen hun award overhandigd door presentator Paul de Leeuw.

Four Freedoms Meet-up

Na de ceremonie vond in de Nieuwe Kerk de Four Freedoms Meet-up plaats. In samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges wil de Roosevelt Foundation met dit nieuwe programma een jongere doelgroep aan spreken. In de zaal zaten 200 voornamelijk jongeren die vragen konden stellen aan de award-winnaars. Aanwezig bij de Meet-up was voetballer en activist voor vrede Evegeniy Levchenko. Hij sprak met Tsikhanouskaya over de oorlog in Oekraïne en de rol van buurland Belarus in het conflict.

Online terugkijken

De Four Freedoms Awards ceremonie werd live online uitgezonden. Enkele duizenden mensen keken. De ceremonie en de Meet-up zijn nog online terug te kijken via www.fourfreedoms.nl (1).

.

Four Freedoms

____

(1) Four Freedom Awards 2022 Ceremonie, met het optreden van Mai Khôi op 20:45.

***

(2) Over Mai Khoi Do Nguyen, Laureaat Freedom of Speech Award 2022:

Mai Khoi brengt met haar muziek en andere kunstvormen het belang van vrijheid van meningsuiting, sociale rechtvaardigheid en verbetering van de mensenrechtensituatie in Vietnam voor het voetlicht. In haar leven en werk onderstreept zij het recht van iedereen om eigen keuzes te maken. Thema's waar Mai Khoi aandacht voor vraagt zijn onder meer gelijke kansen voor vrouwen en de LHBTI+ gemeenschap, gendergerelateerd geweld, vrijheid van meningsuiting en het milieu. Zo vroeg zij onder andere aandacht voor de giframp in Formosa die in 2016 voor milieuschade zorgde en daarnaast grote economische gevolgen had voor lokale vissers. Ook droeg ze bij aan "The Bamboo Talk", een toneelstuk over zorgzaamheid (voor elkaar en de natuur) en het delen van water, voedsel en vriendschap. Deze zaken zijn volgens Mai Khoi essentieel voor een duurzame inclusieve samenleving.

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Felicitatie/strijdvaardigelaureatenontvangen.html


Cái Đình - 2022