Iviet Redactie


‘Nederlands-Vietnameze studenten behoren tot allochtone topstudenten’

 

Amstelveen- Woensdag 6 april werden weer voor de 11de keer de ECHO awards uitgereikt voor allochtone toptalenten in Nederland op een feestelijke bijeenkomst in het hoofdkantoor van KPMG. Een van de genomineerden dit jaar was The-Phan Dang, voormalig bestuurslid van Iviet.nl. “Het is fantastisch om onderdeel te zijn van dit feest. Het inspireert me enorm de verschillende verhalen te horen van allochtone jongeren hoe zij bijdragen aan een betere multiculturele samenleving”, vertelt The-Phan. Helaas werd The-Phan niet verkozen tot ‘Meest excellente allochtone student 2011’ in zijn categorie. Hierop reageerde hij: “Alle genomineerden vanavond zijn winnaars. We hebben bewezen een meerwaarde te zijn voor onze maatschappij. En dat op deze manier onze inzet en toewijding worden erkend en geprezen is alleen maar een prachtige aanmoediging voor ons om onze idealen en dromen na te volgen”.     

De ECHO Award is een landelijke stimuleringsprijs voor allochtone toptalenten in Nederland en maakt deel uit van de ECHO Foundation. De genomineerden zijn onder andere beoordeeld op hun studieprestaties en bijdrage aan de maatschappij. ECHO Foundation stelt zich ten doel het succes van allochtone studenten in het hoger onderwijs in de schijnwerpers te zetten en wil dit zichtbaar maken voor andere delen van de samenleving.  “De voorgedragen studenten zijn allen uitermate talentvol en kenmerken zich door hun doorzettingsvermogen, studieprestaties, bestuurlijk- en organisatietalent en actieve maatschappelijke betrokkenheid, zowel binnen als buiten de studie”, kondigt John Leerdam, voorzitter ECHO Award jury 2011, aan in zijn openingsspeech.

The-Phan is een afgestudeerd civiele techniek student en volgt op het moment een business course aan de Universiteit van Singapore. Voor The-Phan betekent nominatie veel. “Ik wil een voorbeeldfunctie zijn voor vele andere Aziatische jongeren en ze aanmoedigen om naast hun studie actief betrokken te zijn in de maatschappij. En deze nominatie bevestigt het belang van maatschappelijke betrokkenheid”. The-Phan is namelijk van mening dat Nederlands-Aziatische studenten ondervertegenwoordigd zijn in studenten- en studieverenigingen en andere maatschappelijke organisaties. “Ik heb zelf ervaren hoe mijn nevenactiviteiten hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling en ik wil dit overbrengen aan andere jongeren. Dit is daarom mede ook de reden geweest om de Stichting Iviet.nl op te richten om een verandering binnen de Vietnamese jongeren gemeenschap in gang te zetten.” The-Phan is actief geweest in verschillende commissies bij zijn studievereniging, hij is delegatielid geweest voor United Netherlands en is medeoprichter en bestuurslid geweest van de Stichting Iviet.nl.  

Zodra je wordt voorgedragen door je hoge school of universiteit voor nominatie wordt je een ECHO ambassadeur. Dit ambassadeurs-netwerk kent sinds dit jaar twee meer ambassadeurs met een Vietnamese achtergrond. Naast de nominatie van The-Phan was Sang Nguyen voorgedragen door zijn Hogeschool Utrecht. De enige winnaar tot nu toe is Dong-Phuong Nguyen. Zij was in 2007 winnaar van de ECHO award in de categorie Bèta en Techniek. “Ik ben enorm dankbaar dat ik ben gekozen, en het heeft grote invloed gehad op mijn leven. De award heeft mij veel zelf vertrouwen gegeven, nieuwe deuren geopend en ook qua studierichting heeft het zijn sporen achtergelaten”, laat Dong-Phuong vanuit Amerika weten, waar ze op dit moment haar master opleiding afrondt. Als winnaar mocht Dong-Phuong een summercourse doen  aan een topuniversiteit in Amerika. ‘Tijdens deze summercourse maakte ik kennis met taalkunde en vond dit ontzettend interessant. Ik heb na aanleiding hiervan in mijn masters een informatica opleiding  gekozen dat zich toepast op menselijke taal’. Dong-Phuong  zal volgend jaar beginnen aan haar promotie-onderzoek op het gebied van taaltechnologie.   

Ook Dong-Phuong  moedigt andere jongeren aan om actief te zijn naast je studie. “Het is goed om te zorgen dat je naast het volgen van vakken ook andere werkzaamheden oppakt, want hoewel goede cijfers natuurlijk goed staan, heb ik gemerkt dat vooral ook activiteiten naast je studie erg gewaardeerd worden”. Dong-Phuong zelf is actief bezig geweest met het promoten van beta-studies, door workshops hierover te geven aan middelbare of bachelor studenten. Ook is ze student assistent geweest. Verder heeft ze zich beziggehouden met het organiseren van culturele avonden .

Tot slot wil Dong-Phuong meegeven aan de Nederlandse-Vietnamese studenten om lange termijn doelen te stellen en daar naartoe te werken, maar vooral ook datgene doen waar je passie ligt. “Ik ben ervan overtuigd dat je alleen echt kunt excelleren als je iets doet waar je hart ligt”, zegt Dong-Phuong. The-Phan voegt hier aan toe: “Stap uit je comfort-zone en probeer nieuwe dingen op te zoeken en te doen. Het is niet erg om fouten te maken. Juist door te vallen leer je en groei je”.

Meer informatie over ECHO foundation www.echo-net.nl

Iviet Redactie

 


Cái Đình - 2011