Hien Nguyen


Gerbrand Bakker wint de Britse literauurprijs IFFP 2013

 

 

De Independent Foreign Fiction Price van 2013, een belangrijke Britse literatuurprijs is toegekend aan Gerbrand Bakker voor “Detour”, de engelse vertaling van zijn roman “De Omweg” uit 2010. Deze prijs is een onderscheiding van de krant The Independent voor de beste buitenlandse roman die vertaald is uitgegeven in Groot-Brittannië. Aan de prijs is een bedrag verbonden van £ 5.000 (bijna 6.000 euro) voor zowel de auteur als de vertaler van het boek, David Colmer.

Maar dit is niet Bakkers grootste succes. Op 17/06/2010 krijgt hij de International IMPAC Dublin Literary Award voor zijn debuutroman "Boven is het stil", in het Engels als "The twin" verschenen. Met een prijzengeld van 100.000 euro is dat 's werelds grootste literaire prijs voor een afzonderlijk werk. Een kwart van het prijzengeld gaat naar de vertaler, ook David Colmer.

De IMPAC Award wordt sinds 1996 elk jaar uitgereikt voor een boek dat in het Engels is verschenen. Onder de eerdere winnaars zijn Orhan Pamuk en Michel Houellebecq.

De roman “Boven is het stil” gaat om een tragedie in de familie van Helmer, een alleenstaande boer van midden vijftig. Op een dag brengt hij zijn bedlegerige vader naar de zolder om niet langer naar zijn wil te hoeven leven. Maar wanneer de achttienjarige Henk, de zoon van zijn verdronken tweelingsbroer opeens verschijnt en zijn knecht wordt, komt er eindelijk beweging in zijn leven. De boerenzoon komt tot het besef dat hij nooit het leven geheel heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen.

“Boven is het stil” is in meer dan 20 landen vertaald en heeft meerdere prijzen gewonnen. Dit boek is onlangs verfilmd, hiermee krijgt de regisseur Nanouk Leopold op het Bildrausch Filmfestival (29/05 tot 05/06/2013) in Basel de prijs voor beste regisseur. De film gaat in mei 2013 in première in diverse europese landen.

 

Hien Nguyen
(06/2013)

 


Cái Đình - 2013