Hien Nguyen


Vietnamese Pangasius is weer prima

 

Stichting de Noordzee heeft onlangs de Viswijzer van 2011-2012 gepubliceerd. In deze nieuwe wijzer staat dat Pangasius een 'Prima keus' (biologisch) is.

Dit is een goed nieuw voor de exporteurs van Pangasiusfilet uit Vietnam. In 2010 was de Vietnamese pangasius als vis van “de tweede keuze” bestempeld. Vietnam is al jaren een groot exportland van Pangasiusfilet. In de eerste 10 maanden van 2011 heeft Vietnam 1,5 miljaard dollar aan deze vis geëxporteerd over de hele wereld (een toename van 29,2% t.o.v. 2010, bron: Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers – VASEP), waarvan een derde (US$ 452 miljoen) naar de EU-landen. Nederland heeft in deze periode 77 milj. dollar aan Vietnamese pangasius geïmporteerd, een toename van 22,9% t.o.v. 2010.

Het Productschap Vis heeft onlangs de Vietnamese pangasiuskwekerij Vinh Hoan en het verwerkingsbedrijf Acomfish bezocht. Deze zijn voorname bedrijven waarvan de Nederlandse handelaren hun panga’s importeren. De delegatie heeft bij deze ten zuiden van HoChiMinhstad gevestigde firma’s het volledige proces gevolgd, vanaf de kweek van de allereerste eitjes, door de verwerking tot filet, tot het moment van verpakken. Hun conclusie: de pangasius is een ten onrechte ondergewaardeerde vis van goede kwaliteit (Productschap Vis op bezoek bij de pangasius, www.pvis.nl).

Dit is in tegenstelling tot de negatieve conclusies van een veldonderzoek in 2009, uitgevoerd door IJsbrand Velzeboer, Directeur van Scienta Nova (gerapporteerd in Voedselveiligheid in de Mekong Delta – De aquacultuur in Vietnam).

De conclusie van het recente rapport van Het Productschap Vis roept vraagtekens op bij de Nederlandse (en Europese) visboeren op. De argumentatie hiervan is dat het onderzoek niet representatief is (De Mekong rivier is bijna 5000 kilometer lang en er zijn dus wel meer kwekerijen…) en dat een vooraf aangekondigd (audit)bezoek in een corrupt land niet betrouwbaar is. Het onderzoek van IJsbrand Valzeboer werd door hemzelf uitgevoerd om achter te komen wat zich afspeelde in de viskwekerijen in Vietnam in de praktijk en gaf daarom een ongepoetst beeld op.

De Nederlandse vissector is eigenlijk bezorgd over het gevaar van de concurentiepositie, nu die “prutvis” in de supermarkten ligt met de dumpprijs van onder 3 euro/kg. Tot ergernis van de Nederlandse vissers is er bovendien al verschillende keren geconstateerd dat Pangasius in Nederland gewoon verkocht wordt als Tongfilet!

Maar eerder dit jaar is een Duitse TV ploeg samen met een vertegenwoordiger van het WNF vertrokken naar Vietnam om eens te kijken of deze vis nu echt wel de Prima Keus is zoals stichting de Noordzee in hun Viswijzer blijven beweren. Hun rapportage was positief. Zelfs IJsbrand Velzeboer heeft nu een andere opmerking over de huidige situatie van de viskwekerijen in Vietnam:

Terecht werd opgemerkt dat ik geen zware kritiek meer heb op deze sector. Dat is logisch eigenlijk. Mijn onderzoeksresultaten uit 2010 zijn al anderhalf jaar oud en daardoor sterk gedateerd. Je moet nooit eeuwig teren op resultaten behaald in het verleden. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen geweest in Vietnam en die heb ik niet kunnen toetsen. Daar kan ik niet over meepraten.

Er zijn inmiddels hordes journalisten naar Vietnam geweest die onomstotelijk hebben kunnen vaststellen dat de Vietnamezen hun leven hebben gebeterd…” (publicatie 1143: Heeft de Pangasius sector in Vietnam eindelijk alles op orde, www.scientanova.com)

De visboeren in Vietnam en de visexporteurs kunnen nu weer lachen.

 

Hien Nguyen
(12/2011)

 


Cái Đình - 2011