Internationaal ondernemen


She-tailor: Liefdadigheid werkt niet in de kledingindustrie

She-tailor laat maatpakken vervaardigen in Vietnam
en betaalt de lokale kleermakers daarvoor een goede prijs.

Bewaard ambacht

De maatschappelijke en technologische ontwikkeling in Vietnam zijn, in vergelijking met andere Aziatische landen, enigszins achtergebleven. Dat is niet zo gek, na meer dan duizend jaar overheersing door China, een eeuw kolonisatie door Frankrijk en de daaropvolgende burgeroorlog van 1957 tot 1975. De vele negatieve gevolgen van deze geschiedenis kennen een positieve keerzijde. Door het uitblijven van grootschalige industrialisatie zijn in Vietnam veel ambachten bewaard gebleven. Zoals het vak van de traditionele kleermakers. Vandaag de dag zijn zij nog op grote schaal actief. "Helaas is daarbij vaak sprake van uitbuiting", vertelt Van Nguyen. "Ze worden onderbetaald en werken en leven onder slechte omstandigheden." Toen Nguyen in 2009 als ondernemer een doorstart maakte met She-tailor, kon zij een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan. "Ik besloot om onze maatpakken in Vietnam te laten maken. Zelf ben ik 25 jaar geleden als bootvluchteling uit dat land vertrokken. Altijd wilde ik de mensen daar al helpen. Maar liefdadigheid werkt niet. Als je iemand een vis geeft, heeft hij één dag te eten. Leer je hem hoe hij moet vissen, dan kan hij zichzelf en zijn gezin altijd van voedsel voorzien. Nu kan ik daar met She-tailor invulling aan geven. Ik verschaf ongeveer tien kleermakers in Vietnam werk en een goed inkomen. Met mijn lokale hoofdkleermaker heb ik een systeem opgezet, waarbinnen alle kleermakers die voor ons werken een opleiding krijgen. Dat staat garant voor hun ontwikkeling én voor de kwaliteit van mijn product."

 

Voorfinanciering

Nguyen is bij de meeste kleermakers van She-tailor op bezoek geweest. "Ik probeer ze te betrekken bij onze business. Ze delen in de winst als zij de doelstellingen halen. Daarnaast help ik ze met voorfinanciering. Daarmee kunnen zij goedkoop hun spullen inkopen of een defecte naaimachine laten repareren." Maar Nguyen wil meer doen. De kleermakers werken meestal in ateliers aan huis, met weinig ventilatie en slechte verlichting. "We werken nu aan plannen om een centrale, nieuwe locatie in te richten. Daar kan iedereen komen werken, met voldoende licht en frisse lucht."

De term 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' wilde Nguyen aanvankelijk niet aan haar aanpak verbinden. "Ik wil mijn klanten een topproduct leveren, voor een goede prijs. De ambachtelijke kleermakers in Vietnam vervullen daar een sleutelrol in. Hun vakmanschap is gewoon van zeer hoge kwaliteit. Vanwege mijn achtergrond zie ik het inmiddels wel als onderdeel van mijn missie om Vietnam als ambachtsland op de kaart te zetten."

Ondervindt Nguyen geen last van het feit dat Vietnam qua regelgeving en fiscaliteiten heel anders in elkaar zit dan Nederland? "Op mij komt dat allemaal inderdaad behoorlijk ingewikkeld over. Gelukkig kiezen de Vietnamezen waar ik mee werk er bewust voor om dat als zelfstandig ondernemer te doen. Dus zij lossen dat soort zaken zelf op."

 

Uit: Internationaal ondernemen, 11.02.2011

______________

She-tailor:

Sloterkade 20, 1058HE  Amsterdam
www.she-tailor.nl

Kernactiviteit: producent maatpakken voor man en vrouw
Werknemers: country manager en freelancekleermakers in Vietnam

Vân Nguyen (ondernemer)
Na meer dan 3000 pakken voor de man en vrouw vervaardigd te hebben in het voormalige De Oost Maatkleding (2004-2009) is het tijd voor vernieuwing. Vân heeft per juli 2009 haar bedrijfsnaam omgedoopt tot She-Tailor in een nieuw businessconcept om haar klanten nog beter te kunnen bedienen.

 


Cái Đình - 2011