WNF
Bestrijding handel neushoorns en olifanten faalt
Het lukt landen in Afrika en Azië niet om neushoorns, tijgers en olifanten te beschermen tegen de explosief gestegen stroperij en illegale handel. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag (23.07.2012) publiceert. Stropers- en smokkelbendes kunnen vaak ongestoord te werk gaan, waardoor de diersoorten in sommige regio?s kunnen uitsterven. Grote aanjager van stroperij op tijgers en neushoorns is Vietnam, dat vrijwel niets onderneemt tegen de illegale handel. Daarnaast doen China en Thailand te weinig tegen handel in ivoor en moeten Afrikaanse landen bestrijding van stroperij meer prioriteit geven.
Criminele bendes
Het onderzoek Wildlife Crime Scorecard brengt in kaart hoe 23 landen in Afrika en Azië presteren op het gebied van bestrijding van stroperij en illegale handel. Daar concentreert zich de stroperij en vraag naar wildlife-producten. Het rapport geeft de landen een groene, gele of rode score, naar gelang de vooruitgang die ze boeken met de aanpak. Zo scoort Zuid-Afrika, veruit het belangrijkste neushoornland, geel voor de bescherming van de dieren. Criminele bendes gaan daar met helikopters en grof geschut op strooptocht. In 2011 werd een record van 448 neushoorns gedood. Dat wordt dit jaar vrijwel zeker gebroken. De teller staat al op 262 gedode neushoorns.
Medicijnen
Vietnam is de topbestemming voor de hoorn van neushoorns. De bevolking gelooft dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft. Het rapport wijst erop dat veel Vietnamezen, inclusief diplomaten, gearresteerd zijn wegens betrokkenheid bij de illegale handel in Zuid-Afrika. Het WNF roept Vietnam op eindelijk onder ogen te zien dat zijn binnenlandse handel het voorbestaan van de Afrikaanse neushoorn bedreigt. Het land moet de straffen verscherpen en onmiddellijk de verkoop en reclame op internet aanpakken. Naast de neushoorn, scoort Vietnam ook rood op bestrijding van de illegale handel in zeldzame Aziatische tijgers. Allerlei delen van de dieren worden verwerkt in traditionele medicijnen en de huid wordt gebruikt als decoratie.
Crisis olifantenpopulatie
Jaarlijks worden meer dan tienduizend Afrikaanse olifanten gestroopt voor hun stagtanden. In Centraal-Afrika is op dit moment een crisissituatie voor de olifantenpopulatie. Begin dit jaar werden honderden olifanten afgeslacht in een nationaal park in Kameroen. Criminele bendes stoppen vermoedelijk pas als de olifanten in de regio volledig zijn uitgeroeid. China en Thailand zijn de belangrijkste bestemmingen voor het illegale ivoor. Thailand scoort rood. Het kent geen verbod op ivoorhandel, zodat de detailhandel ongestraft gestroopt ivoor kan aanbieden. Toeristen kopen in boetiekjes vaak nietsvermoedend ivoor van gestroopte olifanten. Het WNF vindt een handelsverbod in Thailand de enige oplossing, gezien enorme hoeveelheid ivoor van onbekende oorsprong.
China
De ondermaatse handhaving van de ivoorhandel in China wordt ook aangehaald in het rapport. China scoort geel op olifanten, omdat het land er maar niet in slaagt zijn binnenlandse ivoormarkt te controleren. Het rapport stelt dat de voortdurende stroom grote volumes gestroopt ivoor richting China een aanwijzing is dat de ladingen terechtkomen op de binnenlandse markt waar ivoor wel legaal mag worden verkocht, bijvoorbeeld de markt voor antiek. China moet daarom de handhaving verbeteren en Chinese autoriteiten in Afrika moeten communiceren dat de illegale handel zwaar wordt bestraft en daders worden gepakt.
Lichtpuntjes
Hoewel Afrikaanse landen overwegend geel en rood scroren, zijn er ook lichtpuntjes. Centraal-Afrikaanse regeringen hebben recent een wettelijk handhavingsplan getekend. WNF dringt aan op snelle implementatie. En Gabon verbrandde vorige maand zijn hele voorraad slagtanden om voorkomen dat het ivoor op de illegale markt belandt. Ook de groene scores in India en Nepal zijn hoopgevend. In Nepal werd in 2011 geen enkele Aziatische neushoorn gedood, dankzij verbeterde antistroperijwetgeving en handhaving.
Uit: WNF, 23/07/2012