Lex Boon


Amerikaans dorp wordt showroom voor Vietnamese producten

 

De nieuwe eigenaar van Buford, de Vietnamese zakenman Pham Dinh Nguyen poseert samen met de oude eigenaar,
Don Sammons. Foto AP / Tuoi Tre Newspaper

 

Vorige week vloog de Vietnamese zakenman Pham Dinh Nguyen voor het eerst in zijn leven naar de Verenigde Staten. Bij aankomst in een klein dorpje in de staat Wyoming werd hij getroffen door een “bijtend koude wind” in zijn gezicht, maar hij liet zich niet afschrikken. Voor negenhonderdduizend dollar kocht hij het dorp.

Nguyen is namelijk de nieuwe eigenaar van Buford, het dorpje dat vorige week te koop werd gezet door de enige inwoner Don “The Mayor” Sammons. De 61-jarige Sammons wil namelijk met pensioen en zocht een koper voor zijn bezittingen. Die bezittingen vormen bij elkaar het dorp Buford. Meer dan een tankstation annex supermarktje, een uit 1905 stammend schoolgebouwtje, een blokhut, een garage, een lap grond van vier hectare en een huis met drie slaapkamers is Buford namelijk niet.

Toen Nguyen hoorde van de kans om het postcodegebied 82052 te kopen aarzelde hij geen moment en vloog hij naar Burford om daar bij de openbare veiling negenhonderdduizend dollar te bieden.

 

Buford als showroom voor Vietnamese producten

Een plan heeft Nguyen echter niet voor Buford. Maar hij kent de Amerikaanse droom: niets is onmogelijk. Nguyen:

“Eigenlijk zie ik Buford als een deel van de VS: een grote en veelbelovende markt voor Vietnamese producten. Buford wordt waarschijnlijk de showroom voor deze producten. Maar eerlijk gezegd: ik heb geen specifieke plannen met dit dorp. Maar ik denk dat we ons als Vietnamezen niet minderwaardig moeten voelen. Niets is onmogelijk.”

In de Vietnamese media en op sociale netwerken heeft de 38-jarige Vietnamees de aandacht getrokken. Veel van zijn landgenoten zijn onder de indruk van zijn daadkracht. Ze prijzen Nguyen omdat hij de wereld heeft laten zien dat Vietnam de oorlog en de armoede achter zich heeft gelaten. Tegen persbureau AP zegt collega-zakenman Tran Thanh Tung zegt ‘verrast, maar ook trots’ te zijn. Het is iets wat ‘niemand zich een paar jaar geleden had kunnen voorstellen’, zegt hij.

 

‘Aankoop compleet onzinning’

Hoewel veel mensen de aankoop van Nguyen toejuichen zijn er ook kritische geluiden te horen. “Het was logischer geweest als hij het geld in Vietnam had geïnvesteerd om banen te creëren voor zijn landgenoten”, aldus de Vietnamese student Nguyen Hoang. ‘Compleet onzinnig’ noemt hij de aankoop dan ook.

 

Lex Boon
Uit: Nrc.nl, 13/04/2012

 


Cái Đình - 2012