Phuong Thao


"Waarom stierven de vissen?"

.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh – Moeder (der) Paddestoel – is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar.
Zij is een alleenstaande moeder van een 11 jaar meisje en een 5 jaar jongetje.
In November 2016 is zij door haar meningsuiting gearresteerd.

.

Zij is bekend bij haar posts op social media over corruptie van de overheid, het optreden van China in de Zuid-Chinese Zee, politiegeweld in Vietnam, en door de vraag “waarom stierven de vissen?” Zij moet 10 jaar de gevangenis in voor het voeren van “propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam" op grond van artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht.

De Vietnamese overheid heeft in 2016 negentien mensenrechtenverdedigers, onder wie journalisten, advocaten en bloggers achter de tralies gezet. Gebruikmakend van Artikel 88 dat de verspreiding van propaganda tegen het regime en verrichting van staatsondermijnende activiteiten verbiedt, probeert het communistische regime het publiek stil te houden.

Dissidenten voor vrijhandelingen

In Vietnam mogen mensen niet zeggen wat ze denken of willen want vrijheid van godsdienst, meningsuiting, vereniging en pers is heel erg beperkt.

Alle religieuzegroeperingen worden door de overheid geregistreerd, anders zijn ze illegaal en worden geïntimideerd door de politie of “politie thugs”. Bloggers en activisten worden dagelijks mishandeld, en opvallend veel arrestanten “plegen zelfmoord in de cel” na te worden aangehouden.

De Vietnamese overheid is bekend voor haar tactiek “prominente dissidenten vrij te laten om deals te maken.” In Mei 2016, Thadeus Nguyen Van Ly werd vrijgelaten uit de gevangenis omdat president Obama een staatsbezoek in Vietnam begon en het wapenembargo tegen Vietnam ophief; in 2017, Dang Xuan Dieu was naar Frankrijk “geëxporteerd” onder druk van de EU om haar mensenrechtenrecord te verbeteren.

Vietnam hoopte op totstandkoming van het handelsverdrag – TPP met de VS en 10 andere Pacific landen, maar helaas de VS trok zich terug eruit. Donald Trump negeert het belang van mensenrechten en dat leidt tot een verslechterende mensenrechten situatie in Vietnam. De Vietnamese overheid richt zich meer op fysieke geweldpleging tegen dissidenten en strenger strafrecht.

Vrijhandel of de mensenrechten

Vietnams hoop nu is het handelsverdrag met de EU en hoopt ook meer bilaterale handelsverdragen binnen te krijgen. Het Nederlandse kabinet deelde in 2016 de mening van de Europese Commissaris Malmström dat het vrijmaken van handel en mensenrechten hand in hand kan en moet gaan. Maar hoe kan Rutte en zijn regering dat bevestigen?

Zal Rutte en zijn regering de mensenrechten kwestie aan tafel brengen tijdens de ontmoeting met de Vietnamese delegatie in Nederland in komende dagen, of gaan ze voor de vrijhandel kiezen boven mensenrechten net als Trump?

Zal Nederland, als een van de grootste investeerders in Vietnam, ooit de Vietnamese overheid leren om haar mensenrechten te respecteren voordat ze een vrijhandelsverdrag mogen hebben?

Phuong Thao


Cái Đình - 2017