AP
VS maken einde aan wapenembargo Vietnam
Obama schudt de hand van zijn Vietnamese ambtsgenoot Tran Dai Quang, onder toeziend oog van de revolutionaire leider Ho Chi Minh. © EPA
De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag het embargo op wapenexport naar Vietnam opgeheven. Dit heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie tijdens zijn eerste bezoek aan de voormalige vijand van de Verenigde Staten. Met het opschorten van het embargo, van kracht sinds 1984, zei Obama de relaties met het communistische Vietnam te willen normaliseren.
Obama noemde het wapenembargo 'een slepend overblijfsel uit de Koude Oorlog'. Door Amerikaanse wapenfabrikanten toe te staan hun waar aan Vietnam te verkopen, hoopt de president een punt te zetten achter de vijandigheden uit het verleden.
'Op dit moment hebben beide zijden een mate van vertrouwen en samenwerking ontwikkeld', aldus Obama, die als derde president van de VS Vietnam bezoekt. Hij voorspelde een nauwere samenwerking tussen de militaire machten van beide landen in de toekomst.
Amerikaanse politici en activisten hadden vooraf bij de president erop aangedrongen het embargo pas op te heffen na concessies van de Vietnamese leiders. Die zouden moeten beloven de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren. Vietnam telt zo'n honderd politieke gevangenen.
In 2014 hadden de VS het exportembargo al deels opgeheven. Vietnam wilde echter volledige toegang tot de Amerikaanse wapenmarkt, onder meer om zich te bewapenen tegen de Chinese ambities in de Zuid-Chinese Zee. China ruziet met Vietnam en andere landen in de regio over territoriale claims op eilanden en waterwegen.
Voor de VS lonkt Vietnam vooral als afzetmarkt. Waar Bill Clinton in de jaren negentig de relaties met het land heeft hersteld, wil Obama nu de samenwerking opvoeren. Vietnam is een groeiende economische macht en dankzij een opkomende middenklasse een veelbelovende markt voor Amerikaanse producenten.
Strijdbijl begraven
Met de opheffing van het wapenembargo hebben de VS de strijdbijl begraven, na decennialange vijandigheid tussen Ho Chi Minhstad en Washington.
In de Vietnamese burgeroorlog, die woedde tussen 1955 en 1975, kozen de VS partij voor het westers georiënteerde Zuid-Vietnam. De Sovjet-Unie gaf steun aan de communisten in het noorden. In de jaren zestig werd de Amerikaanse betrokkenheid in het conflict geïntensiveerd; op het hoogtepunt vochten meer dan een half miljoen Amerikanen mee. De mislukte Amerikaanse interventie - de communisten wisten Vietnam onder eigen gezag te herenigen - is altijd een grote smet geweest op het Amerikaanse blazoen.
Het zojuist opgeheven embargo was van kracht sinds 1984. Eerder legden de VS al een wapenembargo op aan Vietnam in 1964, nadat een Amerikaanse torpedobootjager werd aangevallen door de Noord-Vietnamezen.
AP
Uit: De Volkskrant, 23/05/2016