Michael Schuurmans


Vietnam- Staken voor een hoger mininumloon!

 

Terwijl er in België vandaag massaal gestaakt wordt,
maakt Vietnam zich op om aan het begin van het nieuwe jaar
het minimumloon op te trekken.

De Vietnamese regering besliste afgelopen zomer immers het mininuminloon met een gemiddelde van 15% te verhogen. Afhankelijk van de regio, zal het maandelijks mininuminkomen vanaf 1 januari tussen de 2.5 en 3.1 miljoen dong bedragen, wat in euro's neerkomt op een salaris tussen de 80 en 116 euro. Aangevoerd door de hoge economische groei,  de stijgende inflatie, lokale stakingen en de oproep van de nationale vakbond is het mininuminkomen in Vietnam ten op zichte van vijftien jaar geleden  zelfs verzeventienvoudigd.

De lage loonkosten zorgden de afgelopen decenia ervoor dat veel buitenlandse bedrijven in Vietnam geïnvesteerd hebben of hun productie verplaatsten naar Vietnam. Microsoft verhuisde zo het afgelopen jaar nog de productie van haar Nokia toestellen van Hongarije, Mexico en China naar Vietnam.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat bij de bekendmaking van de beslissing om het mininumloon nogmaals te verhogen, de grote multinationals en lokale ondernemers waarschuwden dat dit de competitiveit van de Vietnamese economie in gedrang zou brengen.  De verhoging  van de loonlasten, waar hebben we dat nog gehoord, zouden de buitenlandse investeringen in het gedrag kunnen brengen en bedrijven zouden op langere termijn hun productie weer geneigd zijn te verplaatsen naar andere lageloonlanden in de regio.

Volgens de voorstanders  is een verhoging van het mininuminkomen  broodnodig. Uit een nationaal onderzoek bij  Vietnamese werknemers bleek dat het officiële mininuminkomen onvoldoende te zijn om de basisbehoeftes van de modale Vietnamees te vervullen. Iets wat op zich niet verwonderlijk is als je in Vietnam leeft en nadat ik van een werknemer in ee fastfoodrestaurant te horen kreeg dat zij 16 000 dong (0.60 euro)  per uur verdient.  Om een BicMac menu (85 000 dong) te betalen zou ze hiervoor vijf uur moeten werken. Ook een Vietnamese koffie in een koffieshop of een simpel gerecht op straat kost haar al rap één uurloon.  Zelfs de huur van een simpel ongemeubeld kamertje in een gemeenschapshuis wordt moeilijk met een mininuminkomen. Al een geluk dat  in Vietnam, of toch in Ho Chi Minhstad, de zon elke dag gratis schijnt. 

Met een verhoging van het mininuminkomen worden de sociale stelsel langzaam verder uitgebouwd, al heeft Vietnam nog een lange weg te bewandelen om enigzins in de buurt te komen van welvaart die in Belgie vandaag de dag bestaat. En hopelijk volgend jaar ook nog!

 

Michael Schuurmans
Bron: De Standaard, 15-12-2014

 


Cái Đình - 2014