Redactie KN


Vietnam: kritische katholieke blogster zit al ruim een maand vast

 

Blogster Me Nam werd opgepakt nadat ze kritische artikelen schreef over een bedrijf dat forse milieuvervuiling veroorzaakte.
Duizenden mensen tekenden een petitie waarin ze verdedigd wordt. (Screenshot: AsiaNews)

Een katholieke Vietnamese blogster is ruim een maand geleden opgepakt nadat zij in een aantal kritische artikelen een milieuramp en het daarvoor verantwoordelijke bedrijf aan de kaak stelde.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh, die blogt onder de naam Me Nam, werd op 10 oktober gearresteerd, meldde AsiaNews deze week. De 37-jarige moeder van twee kinderen is vastgezet op grond van artikel 88 van de Vietnamese strafwet. Die verbiedt “propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam”.

Geen advocaat toegewezen

Me Nams familie mag haar niet bezoeken en ze heeft van de autoriteiten geen advocaat toegewezen gekregen. Haar kinderen verblijven sinds ze werd opgepakt bij hun grootmoeder.

Door katholieken geïnitieerdprotest

De arrestatie volgde kort op het spontane, door katholieken geïnitieerd protest tegen het bedrijf dat de ramp veroorzaakte door afvalstoffen in het water te lozen. Zij eisten compensatie van de getroffenen en stopzetting van de lozingen. Een lokale priester die de getroffenen bijstond, werd met arrestatie bedreigd.

Inmiddels hebben duizenden katholieken, intellectuelen en anderen een aan de autoriteiten gerichte petitie getekend. Zij stellen daarin dat Me Nam “onschuldig” is. Haar werk “is altijd legaal geweest. Ze heeft altijd verantwoordelijkheid getoond voor haar kinderen, familie, jongere generaties en land”.

Formosa Plastic Groep

Me Nam blogde in april al over de milieuramp. Die artikelen worden nu als bewijs tegen haar ingebracht, met name ‘De vissen hebben schoon water nodig, de overheid moet transparant zijn’, ‘Veroordeel de Formosa Groep’, ‘Nee tegen de Formosa Groep’ en ‘Geen Chinees expansionisme’.

De Formosa Plastic Groep is een Taiwanees conglomeraat. Een staalfabriek van het bedrijf is verantwoordelijk voor de vervuiling die zeventig ton vis deed sterven en de levens van meer dan tweehonderdduizend mensen in drie provincies negatief beïnvloedde.

Al eerder opgepakt

Me Nam is een van de meest uitgesproken bloggers over de armoede onder vissers en de onderdrukking door de overheid van demonstraties voor het milieu.

De blogster werd in 2009 ook al eens opgepakt. Ze werd toen negen dagen vastgehouden nadat ze kritisch schreef over de schade die bauxietwinning in het noorden van Vietnam veroorzaakte.

'Dappere vrouw'

Het Vietnam Blogger Netwerk, waarmee ze sinds 2009 een aantal keren samenwerkte, omschreef Me Nam na de arrestatie als “een dappere vrouw".

"Ze is dapper, niet alleen omdat ze de uitdagingen aan haar geloof en familie aangaat, maar ook de intimidatie en onderdrukking waaraan ze door lokale autoriteiten wordt onderworpen.”

Volgens VBN staat Me Nam niet alleen in haar strijd. “Er zijn honderdduizenden mensen die protesteren tegen economische projecten die het milieu vervuilen.” (AsiaNews)

 

Redactie KN
Uit: Katholiek Nieuwsblad, 16.11.2016

 


Cái Đình - 2016