RFA


Vietnam intimideert onafhankelijke boeddhisten

Vietnamese autoriteiten in Ba Ria Vung Tao zijn een campagne begonnen om het functioneren van een kleine, onafhankelijke boeddhistische kerk, die zich onttrekt aan de controle van de regering, onmogelijk te maken. De groep wordt hardhandig geïntimideerd en de toegang tot de tempel geblokkeerd.

Het hardhandig optreden tegen de Dat Quang pagode, een tempel van de door de autoriteiten verboden Verenigde Boeddhistische Kerk van Vietnam, in het dorp Bau Lam, begon ruim een week geleden, zo vertelt een monnik tegen Radio Free Asia. De autoriteiten zonden een grote groep mensen naar de tempel om bijeenkomsten te verstoren. Hetgeen door de monniken werd beantwoord met bidden en zitten. De aanvallers spoten zelfs gas in de pagode, om de aanwezigen naar buiten te jagen, vertelt een bron. Een monnik van een andere boeddhistische tempel werd door een politieman bewusteloos geslagen, toen hij de andere monniken wilde helpen. Familieleden werden aanvankelijk door de politie verhinderd de man naar een ziekenhuis te brengen.

De boeddhistische monnik Thich Khong Tanh leidt als priester een dienst. Hij zat jaren in de gevangenis vanwege zijn onafhankelijke opstelling

De Verenigde Boeddhistische Kerk van Vietnam behoort niet tot een door de regering gecontroleerd genootschap. In 1975 opgericht in een bescheiden dorpshuis verkeert de Dat Quang pagode in slechte staat van onderhoud. Structurele reparaties worden geblokkeerd door lokale overheden,

In Vietnam worden onafhankelijke boeddhistische groeperingen nog steeds ernstig beperkt in het uitoefenen van hun religieuze praktijk. De overheid beschouwt dat als een aanval op hun gezag. De Amerikaanse commissie voor internationale religieuze vrijheden (USCRIF) stelt dat in een in april van dit jaar uitgebracht verslag.

Sinds de hereniging in 1975 van Noord- en Zuid Vietnam is Vietnam een socialistische volksrepubliek. De Communistische Partij van Vietnam heeft als enige politieke partij alle macht in handen, hoewel het land vanaf 1986 door politieke en economische hervormingen steeds meer bij de internationale diplomatie en de wereldeconomie is betrokken.

RFA
15/10/2015

 


Cái Đình - 2015