Redactie trefpuntazie


Vietnam. Facebook en Google medeplichtig aan onderdrukking en censuur

Techgiganten Facebook en Google werken in Vietnam mee aan onderdrukking en censuur. Dit zegt een rapport van Amnesty International. Het rapport genaamd ‘’Let us Breathe’ beschrijft de systematische onderdrukking van meningsuiting op de sociale media in Vietnam. Dat gebeurt onder meer door ‘geoblocking’ van postings die kritiek hebben op de overheid. Daardoor kunnen mensen die zich in Vietnam bevinden, deze niet zien.

Tevens zijn aan de overheid gelieerde groepen actief op Facebook en YouTube om gebruikers daarvan het zwijgen op te leggen door te wijzen op de gevolgen die kritiek kunnen hebben. In Vietnam zitten 69 mensen vast voor het kritische postings op de sociale media. Ze uitten onder meer kritiek op de corona-aanpak van de regering en deelden informatie over mensenrechten. De wetenschap dat je in de gevangenis terecht kunt komen, weerhoudt veel mensen ervan zich uit te spreken en leidt tot zelfcensuur.

Medeplicht aan onderdrukking

Alleen al in Vietnam verdiende Facebook in 2018 bijna 1 miljard dollar. Dat is zowat een derde van alle inkomsten van dit bedrijf in Zuidoost-Azië. Google, de eigenaar van YouTube, verdiende in dezelfde periode 475 miljoen dollar. Deze bedragen laten zien hoe belangrijk Vietnam voor beide bedrijven is.

Al in april 2020 kondigde Facebook aan te hebben ingestemd met het ‘aanzienlijk meer’ tegemoetkomen aan het verzoek van de Vietnamese regering om postings die ‘tegen de staat ’zijn gericht te censureren. Als dit verzoek niet werd ingewilligd zouden de Vietnamese autoriteiten opzettelijk de toegang tot het platform vertragen, aldus Facebook.

In oktober meldde de minister van Vietnamese minister van Informatie Nguyen Manh Hung dat de naleving van verzoeken voor het verwijderen van ‘slechte informatie, propaganda tegen de partij en de staat’ beter was dan ooit. Facebook willigde 95 procent van de verzoeken tot censuur in, Google 90 procent.

Inhoud wordt gecensureerd volgens vaag geformuleerde lokale wetten, zoals het ‘misbruik maken van democratische vrijheden’. Volgens Amnesty zijn deze wetten in strijd met de verplichtingen van Vietnam onder de internationale mensenrechtenwetgeving.

Intimidatie

Amnesty International documenteerde de afgelopen jaren tientallen meldingen van incidenten waarbij verdedigers van mensenrechten geïntimideerd werden. Daaronder waren ook doodsbedreigingen. De systematische en georganiseerde aard van deze campagnes wijst erop dat er door de staat gesponsorde cybertroepen aan het werk zijn. Het zou gaan om ‘publieke opinievormers’. Mensen die zijn gerekruteerd door de propaganda-afdeling van de Communistische Partij om online een psychologische oorlog te voeren.

Daarnaast is er ook de zo geheten ‘Force 47’ die bestaat uit ongeveer 10.000 staatsveiligheidsagenten. Die hebben tot taak ‘te vechten tegen verkeerde opvattingen en vertekende informatie op internet’. Ook documenteerde Amnesty meerdere gevallen van gebruikers van sociale media die vanwege hun berichten fysiek werden aangevallen door de politie of agenten in burger.

In oktober 2020 lanceerde Facebook de ‘Oversight Board’. Dat zou moeten fungeren als een soort van onafhankelijke ‘gerechtshof’, dat zich moet uitspreken over modereren van content. Maar volgens Amnesty mag het zich volgens zijn eigen statuten niet buigen over ingewilligde censuurverzoeken. Verzoeken die voortvloeien uit lokale wetgeving in landen als Vietnam. Waardoor de onderdrukking van de mensenrechten voortduurt.

.

.Redactie trefpuntazie
Uit: Trefpuntazie.com, 31.12.2020

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Actualiteiten/vietnamfacebookengoogle.htm


Cái Đình - 2021