André Kesseler


China’s tweede vliegdekschip krijgt vorm

 

Er zijn foto’s opgedoken van het tweede vliegdekschip dat China aan het bouwen is.

De Chinezen investeren al jaren in de uitbreiding van de eigen krijgsmacht en dan vooral in de marine. Er worden in zo’n hoog tempo nieuwe fregatten, onderzeeboten en andere marineschepen gebouwd dat China over drie jaar getalsmatig gezien de grootste marine ter wereld heeft. En nu zijn er aanwijzingen gevonden de Chinezen aan een tweede vliegdekschip werken.

Chinese Rus

Het land beschikt al sinds 2012 over een vliegdekschip: de Liaoning. Het is een van oorsprong Russisch schip (de Varyag), dat deel zou uitmaken van de Zwarte Zee-vloot. Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, was het schip nog niet afgebouwd en belandde het uiteindelijk via tussenhandelaren in Chinese handen. Die bouwden het om tot een redelijk volwaardig vliegdekschip dat afgelopen maand voor het eerst aan een oefening in de Zuid-Chinese Zee deelnam.

Een Chinese J-15 Stijgt op van het vliegdekschip Liaoning tijdens een oefening in de Zuid-Chinese Zee.

Maar de ambities van Beijing liggen schijnbaar hoger dan het ombouwen van een Russisch karkas en dus werd een kleine drie jaar geleden begonnen aan de bouw van een tweede vliegdekschip. En die Shandong (genoemd naar een Chinese kustprovincie) zal waarschijnlijk in 2020 klaar zijn.

Beter goed gepikt…

De Chinezen bedenken overigens ook nu niet alles zelf. In 2014 liet de staatsmedia weten dat engineers erin geslaagd waren om een lanceersysteem (een stoomcatapult) en een vangsysteem voor de vliegtuigen na te bouwen. Dat zou gebeurd zijn op basis van de systemen aan boord van de HMAS Melbourne, een Australisch vliegdekschip dat in 1985 als oud ijzer verkocht werd aan een Chinese sloper. Op satellietbeelden was onderstaande proefopstelling van dat lanceersysteem te zien.

Er gaan ook geruchten dat China aan een serie grote vliegdekschepen werkt: Type 002. Het land wil als die schepen in de fors uitgebreide marine gebruiken om de claims op onder meer Taiwan en de economische belangen in de Zuid- en Oost-Chinese Zee kracht bij te zetten.

André Kesseler, 04.02.2017
Bronnen: Defense NewsPopular Mechanics
Beeld: Chinese ministerie van Defensie


Cái Đình - 2017