Reuters


Bekende Vietnamese blogger vijf jaar de cel in vanwege anti-staatsberichten

Nguyen Huu Vinh (links)en zijn assistente Nguyen Thi Minh Thuy. © AP

De bekende Vietnamese blogger Nguyen Huu Vinh is veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar voor propaganda tegen de staat. Dat heeft de rechtbank in Hanoi bepaald. Ook zijn assistente Nguyen Thi Minh Thuy moet voor 3 jaar de gevangenis in. Beiden werden in 2014 opgepakt.

Vinh, een voormalig politieofficier die bekend staat als Anh Ba Sam, begon zijn blog in 2013 met daarop links naar artikelen van staatsmedia, maar ook van activisten. Volgens de rechter heeft Vinh een eenzijdig beeld van Vietnam geschetst en dat heeft tot angst en bezorgdheid geleid onder de burgers. Bovendien zou Vinh 'het vertrouwen in de partij hebben geschaad'. 

De straf van de bloggers past in een trend. Sinds 2010 zijn elk jaar meer politieke processen gevoerd en gevangenisstraffen opgelegd wegens het 'misbruiken van democratische vrijheden'. Deze vage omschrijving in het Vietnamese strafrecht wordt telkens gebruikt om critici van het regime het zwijgen op te leggen. 

Volgens de aanklagers zijn 24 artikelen op Vinhs blog onwaar, en ze zouden bovendien het imago van het land schaden. In totaal publiceerde hij bijna drieduizend artikelen en die werden miljoenen keren bekeken. 

Vinh en zijn assistent verdedigden zich in de rechtbank door te zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de berichten. Buiten de rechtbank in Hanoi stonden grote groepen Vietnamezen die riepen dat Vinh en zijn assistent onschuldig waren

Bewerkt door: redactie 23 maart 2016, 14:52 - Bron: Reuters
(http://www.volkskrant.nl/buitenland/bekende-vietnamese-blogger-moet-vijf-jaar-de-cel-in-vanwege-anti-staatsberichten~a4268663/)

 

 


Cái Đình - 2016