William van Houte


Aziatische bevolking wil af van dierenmarkten na coronacrisis

.

In Azië hebben mensen het wel gehad met de zogenoemde wildlife markets, de markten waar je exotische dieren kunt kopen voor consumptie. De oorsprong van het coronavirus lag vrijwel zeker op een van de vele onhygiënische dierenmarkten in China. Daarom willen volgens Wereldnatuurfonds WWF mensen in Azië nu van de markten af.

Markt met levende dieren in Guangzhou. ©EPA

Het Wereldnatuurfonds deed door middel van een enquête onderzoek bij de Aziatische bevolking. Aan 5.000 mensen uit vijf Zuidoost-Aziatische landen werd gevraagd naar hun mening over de markten. Inwoners van Japan, Myanmar, Thailand, Vietnam en Hongkong deden mee aan het onderzoek. Bijna tachtig procent van de respondenten gaf aan te denken dat je een pandemie kan tegengaan door de beruchte voedselmarkten te sluiten. 

Algeheel verbod?

Nog meer respondenten geven aan een algeheel verbod op de markten te steunen. Meer dan negentig procent, 93 om precies te zijn, vindt zo’n verbod een goed idee. Slechts één procent vindt het geen goed idee om de dierenmarkten te sluiten. Daarnaast geeft 84 procent aan nooit meer dieren te zullen kopen op een markt zoals die in Wuhan. Ook blijkt uit het onderzoek dat de ondervraagden zich bijna allemaal zorgen maken over het coronavirus.

Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan. ©South China Morning Post via Getty

Van dier op mens

Wetenschappers denken dat het coronavirus van dier op mens is overgegaan. De eerste besmette mensen waren bezoekers van een grote voedselmarkt in de miljoenenstad Wuhan. Daar worden vleermuizen, slangen, civetkatten, andere wilde dieren, vissen en zeevruchten in groten getale en vaak onder onhygiënische omstandigheden verkocht. Ook tijdens de uitbraak van het SARS-virus eerder dit millennium werden dieren als de dragers van het virus aangewezen.

Eerder deze week werd bekend dat de autoriteiten van de Zuid-Chinese stad Shenzhen het eten van honden en katten in de ban doet. De nieuwe maatregel, die al per 1 mei moeten ingaan, is onderdeel van een groter pakket maatregelen om het coronavirus te bestrijden en de handel in wilde dieren in China te beteugelen. 

De gesloten vismarkt in januari. ©AFP or licensors

.

William van Houte

Uit: Het Laatste Nieuws, 7 april 2020


Cái Đình - 2020