Hien Nguyen


Winteropendag van een Vietnamese imker in Nederland

 

Rijswijk, 14/12/2014

Het was geen echte opendag van een imkerij zoals de Vietnamese imker Nguyễn Thanh Hùng altijd meedoet elk jaar met andere imkers in Nederland in het landelijke evenement Openimkerijdag, maar meer een culturele middag met een aantal bijzondere sprekers.

De opendag in het Blokhut (gesitueerd in de Wilhelminapark) begon met de lezing van Carla de Beus. Als beeldhoudster in Rijswijk is ze gespecialiseerd in het toveren van menselijke lichaamsdelen in kunstobjecten. Ze was fysiotherapeut in beroep, maar op een gegeven moment sloeg ze een nieuwe weg in: een combinatie tussen haar kennis over het menselijke lichaam en haar interesse in beeldende kunst. Haar doel is van een platte stuk metaal (koper, messing, aluminium…) te “kloppen” tot een deel van het menselijke lichaam (schouder, heup, borst…), meestal geïnspireerd uit haar eigen. Het is een monnikenwerk van enkele maanden, telkens smelten en kloppen. Voor moeilijke objecten heeft ze de gereedschappen zelf moeten vervaardigen. Trots liet ze aan het publiek enkele mooie beelden en haar gereedschappen zien en voelen tijdens de lezing.

Hàng Văn Long en zijn vrouw Thúy met Nguyễn Thanh Hùng "De imker" (links) en Hùng met zijn lezing over winterbijen

Hàng Văn Long was ook een speciale gast in de opendag. Samen met zijn vrouw, Thúy, zamelt hij geld in, door oa. lezingen en workshops over het Boedhisme te geven en liefdadigheidsbijeenkomsten te organiseren. Door deze connecties krijgen ze langzaam aan sponsors van enkele bedrijven. Hij is de oprichter van de stichting Openhart, die zich ten doel stelt Vietnamese mensen in nood (gehandicapten, ernstig zieke kinderen, straatarme gezinnen enz.) financieel te ondersteunen. Imker Nguyễn Thanh Hùng staat altijd een groot deel van zijn omzet (uit verkoop van honing) af aan deze stichting. Een keer per twee of drie jaar reizen ze naar Vietnam af voor deze liefdadigheidsacties. Op de opendag vertoonde Long diverse filmfragmenten over het ter beschikking stellen van rolstoelen aan ernstige gehandicapten, microcrediet verlenen aan arme mensen en pakketjes aan schoolkinderen.

Imker Hùng schenkt ook een groot deel van zijn omzet aan Jo Koster van de stichting Child Surgery Vietnam. Anders dan Hàng Văn Long ondersteunen Jo en zijn club diverse ziekenhuis in de provincie met ethnische minderheden in Noord Vietnam, waarin gehandicapte kinderen (hazelip, gebroken been door vallen, brandwonden door openvuur in hun dagelijkse leven) kleine (plastische) operaties krijgen. Jo was wel aanwezig in de opendag, maar Hùng wilde zijn verhaal besparen tot de volgende keer.

Degenen die interesse hebben in de natuur konden deelnemen aan een korte wandeling door het bos in de Wilhelminapark, begeleid door Elly Herbschleb en Marcel Hulscher van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Elly kent de omgeving erg goed, ze wist precies te vertellen waar wat groeit en wat bijzonder is in de flora in wintertijd in het park. De wandeling ging voornamelijk om paddestoelen, mossen en bijzondere bloemen.

Tussen de hoofdpunten door bracht Hùng, samen met zijn vrouw Bùi Tố Nga en twee muzikanten Wouter Tinbergen en Ngô Hồng Quang diverse Vietnames traditionele muziek ten gehore. Ngô Hồng Quang is een bekende musicus in Vietnam, Op dit moment is hij bezig met een onderzoek over Vietnamese muziek, gesponsoord door het conservatorium in Amsterdam. Door de opendag heen was het duidelijk te zien hoe goed Nederland (zowel autochtonen als allochtonen) voor Vietnam doet.

Natuurlijk mag het doel van de opendag van imker Hùng niet voorbij laten gaan: het imkerwerk, dat werd gepromoot door Hùngs lezing over winterbijen en door het verkoop van zijn product, onder de merknaam “Dharmanectar”.

Hien Nguyen

 


Cái Đình - 2014