Redactie KN


Vlaamse schrijver publiceert biografie Vietnamese geloofsheld Van Ly

Pastoor Nguyen Van Ly (midden) met twee priestervrienden, Phan Van Loi (links) en Huu Giai. (foto: juni 2016, via Koenraad de Wolf)

In de vorm van een korte roman heeft de Vlaamse schrijver Koenraad de Wolf in de VS zijn levensbeschrijving gepubliceerd van priester Nguyen Van Ly.

Nguyen van Ly belichaamt het verzet van de afgelopen decennia tegen de schendingen van de mensenrechten door het communistische regime van Vietnam. Met All Men Become Brothers hoopt Koenraad de Wolf de Vietnames priester op dezelfde manier in het Westen op de kaart te zetten als hij eerder deed met zijnveelgeprezen biografie van Aleksandr Ogorodnikov, de Russisch-orthodoxe dissident.

Laatste adem

Volgens De Wolf, die in Katholiek Nieuwsblad over zijn nieuwe boek spreekt, is Van Ly er qua gezondheid inmiddels slecht aan toe. “Hij heeft vier beroertes gehad en is halfzijdig verlamd.’ De Vietnamese autoriteiten hebben hem op 20 mei vrijgelaten, vlak voor het bezoek aan Vietnam van Obama. De Wolf: “Ik denk dat men hem ook vrijgelaten heeft omdat men vermoedt dat hij niet lang meer te leven heeft. Men wil voorkomen dat het symbool van het verzet tegen het communisme zijn laatste adem uitblaast in een Vietnamese cel.”

Belangstelling

Zelf laat Van Ly per e-mail aan KN weten nog geheel gericht te zijn op de democratisering van Vietnam. De belangstelling vanuit Nederland en België doet hem goed. “Laten we dag en nacht bidden voor de mensheid, voor Nederland, België en Vietnam en onze relatie. Moge onze God – onze Heer Jezus Christus – onze Heilige Geest en onze Moeder Maria ons altijd liefhebben en zegenen!’

Redaktie KN
Uit: Katholiek Nieuwsblad, 09/09/2016

______

All Men Become Brothers - A day in the life of Father Nguyen Van Ly

Koenraad de Wolf

150 pages.

Uitgever: Resource Publications

ISBN:9781498289528

€ 16,40

 

 


Cái Đình - 2016