Hien Nguyen


Vietnamese muziek in de Landelijke Open Imkerijdagen 2014

 

RIJSWIJK.- Op 12 en 13/07/2014 hield de Nederlandse Vereniging van Bijenhouders de Landelijke Open Imkerijdagen (dit jaar de 5de keer).

Zo deed de Vietnamese imker Nguyen Thanh Hung (Delft) hier ook aan mee. Hungs imkerij ligt in de Natuurtuin, middenin het Wilhelminapark (Rijswijk), waar hij samen met zijn vrouw Bui To Nga in hun vrije tijd druk bezig zijn met ruim 50 bijenvolken.

Voor de Imkerijdagen dit jaar heeft Hung een boeiend programma samengesteld. Behalve de vaste items om het werk van de imkers en de belangrijke rol van de bijen in het milieu te promoten kregen de gasten van imker Hung een rondleiding in de Natuurtuin met het verhaal over flora en fauna in de omgeving, verzogd door het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. In de workshop Vietnamese loempia’s werd er verteld over deze Vietnamese lekkernij…

Op 12/07 was er een speciale gast: De musicus Ngo Hong Quang uit Vietnam. Tijdens zijn europese tournee maakte hij even een stop voor Hungs opendag. Nguyen Thanh Hung verdiept zich al jaren ook in de Vietnamese volksmuziek en heeft samen met zijn vrouw To Nga (en soms met Ngo Hong Quang, ook deze keer) diverse voorstellingen gehad voor zowel de Vietnamese als de Nederlandse publiek. Hoewel Quang veel Vietnamese muziekinstrumenten kan bespelen, beperkte hij zich deze keer tot enkele bijzondere muziekinstrumenten vanwege de beschikbare tijd. In één uur ging hij met een rap tempo van de éénsnarige đàn bầu, door de tweesnarige đàn nhị en dan verschillende technieken van mondharp enz…. Twee andere bijzondere muziekinstrumenten die in de voorstelling werden bespeeld waren de Kn’y, een tweesnarig muziekinstrument van een Vietnamese volksstam en de “snaargong”, een mix tussen een gong en een citer.

Nguyen Thanh Hung en zijn vrouw Bui To Nga, in de Vietnamese kledij, hebben enkele Vietnamese volksliedjes en ballades ten gehore gebracht.

Ngo Hong Quang met de Kn'y (links) en de snaargong (midden) - Nguyen Thanh Hung en Bui To Nga in een duet

 

Het waren geslaagde opendagen met meer dan 200 bezoekers, menigen van hen ging met één of meerdere potjes versgeslingerde honing naar huis. Dit jaar is een goed honingjaar, aldus Hung, met dank aan de weergod. De opbrengst door de verkoop van de honing wordt, zoals altijd, aan twee stichtingen: Openhart en Child Surgery Vietnam, gedoneerd. Beide stichtingen hebben liefdadigheidsprojecten in Vietnam voor arme mensen en voor de gehandicapte kinderen.

 

Hien Nguyen
(07/2014)

 


Cái Đình - 2014