Hien Nguyen


Vietnamese imker Nguyen Thanh Hung met zijn project voor de weeskinderen in Vietnam

Rijswijk, 17/07/2016.- Zoals menige imkers in Nederland tovert de Vietnamese imker Nguyen Thanh Hung vandaag zijn imkerij “Blokhut” in de natuurtuin van het Wilhelminapark in een feest voor het publiek in het kader van de landelijke open imkerijdag.

Het is nu een klein 10 jaar dat Hung – samen met zijn vrouw Bui To Nga – zich bezighoudt met dit ambacht. Hij heeft vanaf dag één twee hoofddoelen gesteld: werk met respect voor de natuur, voor de mens en voor de traditie; en alle opbrengst (na aftrek van de kosten uiteraard) gaat naar liefdadigheidsprojecten. Trots vertelde hij op deze dag dat zijn imkerij biologisch is, al mag hij zijn honing deze keurmerk niet geven. Wegens kleine afstand tussen de bloemenvelden voldoet geen een Nederlandse honing aan de wettelijke criteria voor biologische producten, hoewel de bijenkasten van Hung in een natuurpark of middenin de biologische boomgaarden staan!

Wat liefdadigheidsprojecten betreft kondigde hij bij de opening een nieuw project aan: Samen met de stichting Weeskinderen Kontum Vietnam probeert hij een leerproject imkerij op te zetten voor de weeskinderen in Kontum, een provincie in de Hooglanden in Vietnam. Het project is opgestart eind april met een geldverzamelingsactie en binnen 2,5 maanden staat de teller vandaag op € 7280, aldus Diny Jansen bij haar speech met een hartelijk dankwoord aan het publiek. In dit najaar gaat een delegatie van deze stichting naar Kontum voor het analyseren en inventariseren waaruit een concreet plan opgesteld kan worden. Met dit project hopen ze de weeskinderen in Kontum te helpen een zelfstandig bestaan te creëren.

Dus naast de donatie aan de twee reeds bekende hulporganisaties voor zieke en gehandicapte kinderen in Vietnam (Stichting Child Surgery Vietnam en Stichting Openhart) moeten Hung en zijn vrouw nog harder werken. Hun bijenvolken groeien gestaag tot ongeveer 50 bijenkasten op dit moment.

Trots toont Nguyen Thanh Hung zijn aanwinst aan dhr. Ab Spruyt aan, een oude sierlijke zwanenhals bijenkorf (links)
en de Surinaamse Grace Tjon Ja Jie demonstreert haar splinternieuwe Flow-Hive korf (rechts)

Maar openimkerijdagen is een mooie gelegenheid voor Hung om aan zoveel mogelijk mensen te vertellen over zijn bijzondere imkerij. Er komen telkens meer bezoekers. De opendag dit jaar is drukbezocht met ruim 100 gasten. Velen zijn geïnteresseerd in de workshop “Vietnamese loempia’s maken”, die door Bui To Nga – Hungs echtgenote, en haar vriendinnen is verzorgd. De anderen luisteren enthousiast naar het verhaal van de alom bekende imker Ab Spruyt over de imkerij van toen en nu. Traditionele bijenkorven, gevlochten van buntgras en wilgentakken (dat hij nog steeds maakt, voor de lol), tot de economische bijenkasten van anno nu (zoals die van Hung), en dan een nieuwe uitvinding uit Australië: de Flow-Hive, een ingenieuze constructie met een tap waardoor honing afgetapt kan worden in plaats van “slingeren” (d.m.v. centrifugale kracht honing uit de honingraten te laten vloeien). Hung vertelt erbij zijn ervaring met een grapje, dat hij vroeger een pure “bijenhouder” was, omdat hij toen niet wist hoe hij hun volken moesten stimuleren voor een hogere honingproductie, door de jarenlange ervaring en rondkijken kent hij nu de kneep van het vak maar continu zoekt hij naar een harmonieuze balans tussen de economische betekenis van zijn zaak en de welvaart van honderduizenden zoemende bijen.

Bui To Nga (l) met haar team van de work shop “Vietnamese loempia’s maken” (links)
en het kraamje met diverse soorten honing van Hungs dochters.

Een leerzame wandeltocht met een gids door het natuurpark maakt het programma compleet. De bezoekers kunnen bovendien diverse soorten honing kopen, want door het uitbreiden van de imkerij is Hung in contact gekomen met andere imkers waardoor ze hun assortiment kunnen verrijken met de producten van de collega’s.

Wij zijn echt benieuwd naar het resultaat van het veldwerk van Hung in Kontum. “Het is hoopvol maar ook zeer spannend, ik ben daar nog nooit geweest,” zei hij.

Hien Nguyen
(07/2016)

 


Cái Đình - 2016