DitjesDatjes


Steven de Jong maakt film over Vietnamese vluchteling

Steven de Jong gaat de roman Vietnam van Dick van den Heuvel verfilmen. Dat heeft de Friese regisseur, die eerder De scheepsjongens van Bontekoe en De hel van ’63 maakte, woensdag bekendgemaakt. Eerder ging de musicalbewerking van dit boek al in première.

De film, het boek en de theatervoorstelling zijn gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van Minh Vu, wiens vader begin jaren tachtig in zijn tuin een boot bouwde waarmee hij met zijn gezin vluchtte uit het verscheurde Vietnam. Een ijzingwekkende tocht van dagen volgde, zonder voedsel en water. Uiteindelijk werden de vluchtelingen opgepikt door een Hollands vrachtschip waardoor het hele gezin uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen.

“Het is een verhaal dat je naar de strot vliegt,” zegt regisseur Steven de Jong. “Je beleeft die vlucht vanuit een Nederlands perspectief. Een jong meisje met Vietnamese wortels vraagt zich af hoe haar ouders hier terecht zijn gekomen. Samen met een Hollands echtpaar reconstrueert ze de bloedstollende geschiedenis van haar familie.”

Dick van den Heuvel werkte al vaker samen met De Jong. De regisseur verwacht dat de film in 2021 in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. Het is een van de vele projecten waar de Friese cineast aan werkt. Hij bereidt ook een verfilming van de biografie over Rob Out voor, werkt aan een nieuw Kameleon-deel en treft voorbereidingen voor een epos over de mythische strijder Grutte Pier.

Bron: DitjesDatjes, 05.02.2020

 


Cái Đình - 2020