Joop van der Hor


Schrijfster Di Li nu ook bekend in deze regio

In Vietnam is de jonge auteur Di Li net zo bekend als Saskia Noort of Lulu Wang in ons land. Part-time Spijkenisser Dick Gebuys wil dat haar ster ook gaat rijzen in Nederland: daartoe vertaalde hij Di Li’s nieuwste boek ‘Cocktail’.

Gebuys (61) doceert Nederlands aan het Sint Meertenscollege in Heerlen en pendelt heen en weer tussen werk- en standplaats Spijkenisse, waar hij dan verblijft bij zijn moeder of broer Kees.

In 2004 trok Gebuys voor de eerste keer naar Vietnam en werd verliefd op het land en haar vriendelijke bevolking. Van het begin af aan heeft hij zich verdiept in de geschiedenis, de cultuur en de literatuur van Vietnam. Terug in Nederland vertelt hij voortdurend over het land, zijn bewoners, zijn kunsten en zijn tradities.

In Vietnam organiseert hij met enige regelmaat in Hanoi of in Ho Chi Minh-stad literaire en culturele activiteiten. En als hij ‘thuis’ vertoeft dan draagt hij voor in het liteRAR programma van woordenaar Jan Rontje aan de Voorstraat of is hij te gast in de ‘toksjoo op Zuid’ bij Roel Pot.

Op één van zijn reizen door Vietnam maakte hij kennis met de jonge schrijfster Di Li, op dit moment de top in de Vietnamese literatuur. Ze publiceert korte verhalen, griezelverhalen en crimestories. Di Li is helemaal van deze tijd. Ze schrijft over jonge Vietnamezen die in de moderne Vietnamese maatschappij hun evenwicht proberen te vinden tussen de nieuwe wereld en de oude tradities.

Na hun ontmoeting is een literaire vriendschap ontstaan die heeft geresulteerd in het wederzijds vertalen van elkaars werk. Zo vertaalde Gebuys het onder grote belangstelling in Ha Noi gepresenteerde boek ‘Cocktail’ dat zaterdag in boekhandel Snoek aan de Meent 126 in Rotterdam door zijn eerste leraar Nederlands op het Charloise Lyceum Ger van Mourik in ontvangst werd genomen. Ook saxofonist Jos Valster, dominee Hans Visser, kunstenaar Hans Gardenier uit Heenvliet en de Rhoonse schrijfster Jopie Roye gaven acte de precense in de door de bekende Vietnamese dichteres Phan Thi Thanh Nhan en uitgeefster mevrouw Vu Phuong Lien opgeluisterde boekpresentatie. ‘Cocktail’ is een geestig geschreven mix van ware en fictieve gebeurtenissen en een bundeling van ervaringen en verzinsels van schijfster Di Li.

 

Joop van der Hor
(De Botlek, 02/03/2016)

Foto's: Hien Nguyen

 


Cái Đình - 2016