Cai Dinh
Presentatie van “Verborgen Veerkracht” van Uyên Lu
Uyên Lu leest een fragment uit haar boek voor
Na twee jaar hard gewerkt te hebben was Uyen Lu eindelijk klaar met haar debuutverhaal “Verborgen Veerkracht”. Op 12-05-2018 is dit boek gepresenteerd tijdens de speciaal daarvoor georganiseerde bijeenkomst met het thema “Vrijheid en Verborgen Veerkracht”, die in de Kerk van Odoorn plaastvindt.
“Verborgen Veerkracht” is gebaseerd op het leven van de auteur zelf, een meisje dat opgegroeid is in de laatste fase van de Vietnam-oorlog. Na de val van Zuid-Vietnam waagde haar familie diverse pogingen om het land te ontvluchten, echter zonder succes. Noodgedwongen zijn de familieleden daarna apart in groepjes gevlucht. Uyen Lu was 16 jaar toen ze, samen met haar oudere zus, door een Nederlands schip gered in de Zuid-Chinese zee. Als een AMA (allenstaande mindejarige asielzoeker) begon ze de toekomst in Nederland op te bouwen. Met veel doorzettingsvermogen en dankzij de hulp van een Nederlandse pleeggezin heeft ze een goed bestaan weten op te bouwen en ze kan nu trots terugkijken op een lange weg – van 38 levensjaren in Nederland, die ze heeft afgelegd.
De boekpresentatie is een onderdeel van de themamiddag “Vrijheid en Verborgen Veerkracht”. Na een korte inleiding over de (Wil naar) Vrijheid met een stil moment ter herdenking van de vrijheidsstrijders kwamen Vietnamese en Syrische vluchtelingen aan het woord, met gedichten, liedjes, verhalen…, en natuurlijk een paar fragmenten uit het boek “Verborgen Veerkracht”.
Pham Van Thanh, een vrijheidstrijder/activist uit Frankrijk (foto links) en
Nour Saadi – tweede van links – (foto rechts) met hun muziekale bijdrage
Zeer geëmotioneerd was een interview met Uyen Lu en Nour Saadi, door Hellen Westerik over de (betekenis van de) vrijheid. De Syrische Nour Saadi, arts van beroep, was op vakantie in Nederland toen de oorlog in haar woonplaats, Aleppo, uitbrak. Zo bleef ze in Nederland als vluchtelinge. Ze dacht dat ze van de vrijheid nu kon genieten, maar nee. In 2016 kreeg ze geen visum voor het bezoek aan haar moeder die op het sterfbed lag in de VS. Dit was de aanleiding dat Uyen Lu de themamiddag organiseerde over de moeizame zoektocht naar vrijheid.
Een van de bijzondere gasten van deze bijeenkomst is “Papa Eigenman” met zijn zoon Hans.Samen met zijn vrouw heeft hij zich over Uyen Lu ontfermd en begeleid totdat ze zelfstandig verder kon en is nog steeds haar beschermengel. Het eerste exemplaar werd aan hem uitgereikt.
Uyen Lu heeft, samen met een aantal mensen, in 2014 de Stichting de Veerkracht opgericht met het doel de getraumatiseerde mensen (bijvoorbeeld de veteranen, oorlogsslachtoffers) te begeleiden. En in 2016 heeft ze de Stichting Vietnam Human Rights Foundation opgericht om mensenrechten in Vietnam te beschermen.
Het was een geslaagde bijeenkomst met ruim 50 gasten, die werd afgesloten met een kleine buffet met de lekkere Vietnamese en Syrische hapjes. De middag is mogelijk gemaakt door: Stichting de Veerkracht, Kerk van Odoorn en diverse stichtingen.
.
Cai Dinh
05/2018
________
Uyên Lu is geboren in 1964. Ze groeide op tijdens de Vietnam-oorlog. Op 30 april 1975 vielen de communisten uit Noord-Vietnam de Republiek Vietnam in het Zuiden binnen. Op haar vijftiende deed Uyên de eerste poging om het communistische schrikbewind per boot te ontvluchten. Deze poging mislukte waardoor ze oog in oog kwam met zeepiraten. Op haar zestiende deed ze een nieuwe vluchtpoging. Ook deze mislukte en ze belandde in de gevangenis. Pas bij de derde poging lukte het Uyên het vrije land te bereiken dankzij de bemanning van het schip Smit Lloyd 104. Dankzij alles wat Uyên meegemaakt heeft is ze als psychosociaal therapeur in staatmensen met een oorlogstrauma te begrijpen en te helpen. In 2016 treedt ze tot Hoofdbestuur van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) met de portefeuille Trainings- en Begeleidingsdagen, een onderdeel van de kernwaarde Zorg Voor Elkaar.
Informatie over het boek "Verborgen Veerkracht"