Peter de Jong


Oud-Oosterhouter Jan Peeters stuurt vanuit Vietnam 10.000 mondkapjes

.

OOSTERHOUT - wethouder Marcel Willemsen van Oosterhout heeft woensdag
10.000 mondkapjes in ontvangst genomen van oud-inwoner Jan Peeters.
Hij woont in Vietnam en volgde via internet de coronaperikelen in zijn vaderland.
Zijn ouders overhandigden de kapjes.

Wethouder Marcel Willemsen inspecteert onder toeziend oog van de ouders van Jan Peeters de mondkapjes
die de oud--Oosterhouter aan zijn voormalige woonplaats schenkt. ©Pix4Profs / Johan Wouters

Jan Peeters (58) groeide op in Oosterhout, maar na zijn studie in Delft ging hij werken in de betonindustrie in België en vertrok vervolgens naar Ho Chi Minh-stad. Hij is nu actief in de gepolijste betonvloeren met zijn bedrijf Deco Crete. 

Quarantaine

"Ik wilde iets positiefs bijdragen in een hele moeilijke tijd", laat hij weten via Messenger Videochat. “Vanuit Vietnam, dacht ik met grote zorg aan mijn ouders, en aan andere familieleden. In Azië liep iedereen al met mondkapjes, mede vanwege de SARS-uitbraak hier in 2001. Die was minder ingrijpend dan het coronavirus, maar zorgde er wel voor dat begin dit jaar iedereen mondkapjes droeg. Het virus werd hier meteen meer serieus genomen. Er werd meteen in januari een quarantaine ingesteld.”

Intussen zag Peeters met verbazing het aantal coronaslachtoffers de afgelopen maanden oplopen. Hij nam contact op met zijn oude jeugdvriend Marcel Willemsen, nu wethouder van Financiën en Duurzaamheid.

Distributie

Willemsen: “Ik werd gebeld door Jan, die vertelde dat hij maskers uit China kon laten komen en vroeg hoeveel we zouden willen hebben. Het werden 10.000 stuks. Want we hebben hier in Oosterhout bijvoorbeeld zo'n 500 medewerkers in thuiszorgorganisaties en veel zzp'ers. Er gaan ook mondkapjes naar de Oosterhoutse instellingen De Doelen, Buurstede, Oosterheem, Slotjesveste en naar de thuiszorg. Als college vinden we dit aanbod fantastisch. We zijn bezig met het opzetten van de distributie.”

We hebben hier in Oosterhout bij­voor­beeld zo'n 500 medewerkers in thuis­zor­gor­ga­ni­sa­ties en veel zzp'ers. Er gaan ook mondkapjes naar de Oos­ter­hout­se in­stel­lin­gen De Doelen, Buurstede, Oosterheem, Slot­jes­ves­te en naar de thuiszorg

De ouders van Jan Peeters, Louis en Laura (beiden 87 jaar) overhandigden de mondkapjes woensdochtend aan Willemsen. "Onze Jan heeft een aantal jaren geleden een bootvluchteling ontmoet, die hem verteld heeft wat hij allemaal had meegemaakt. Daar schrok hij enorm van. Hij was toen van plan een appartement te kopen, maar zag daarvan af. In plaats daarvan heeft hij een kleuterschool gebouwd voor honderd kinderen en daarvoor sponsors gezocht. Het project wordt ook gesteund door onder meer Campina. We zijn trots op wat Jan doet. Maar we zijn natuurlijk ook heel blij dat hij toch ieder jaar weer twee keer naar Oosterhout komt.” 

Prachtige jeugd

Peeters zelf blijft nuchter over zijn activiteiten. "Ik heb in Oosterhout een prachtige jeugd gehad. Ik ben blij dat ik iets terug kan doen en hoop dat iedereen er snel bovenop komt.”

.

Peter de Jong
Uit: Algemeen Dagblad, 29.04.2020

 


Cái Đình - 2020