Jitske Bokhove


Monument voor Vietnamese bootvluchtelingen

Foto: Friedlander

ALMERE - Bij de Van Hanh Pagode aan de Sumatraweg is zaterdag een herdenkingsmonument voor voormalige bootvluchtelingen uit Vietnam onthuld. Burgmeester Franc Weerwind heeft samen met enkele leden van de Vietnamese gemeenschap in Almere het monument onthuld.

,,Vanuit Vietnam vertrokken miljoenen bootvluchtelingen naar internationale territoriale wateren in de hoop gered te worden. De meesten, opeen gepakt in volgepropte vissersboten, kregen het onderweg zwaar te verduren. Dankzij de redding en de hulp die wij van de Nederlandse regering hebben ontvangen, kunnen wij een tweede bestaan in dit mooie land opbouwen", vertelt de heer Q. Tran van de Van Hanh Pagoade. ,,Honderdduizenden bootvluchtelingen hebben het echter niet overleefd. Om onze op zee omgekomen landgenoten te herdenken en onze dankbaarheid aan het Nederlandse volk te uiten, zijn wij in 2012 het project Monument voor de Vietnamese bootvluchtelingen gestart."

Donaties

Met diverse activiteiten werd geld ingezameld om het monument te kunnen laten maken. ,,Naast donaties vanuit het hele land hebben we ook een mooie bijdrage gekregen vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds", vertelt Tran.

Bootvluchtelingenvraagstuk

Kunstenaars Lia Krol en Jaap Pasman hebben het moment van redding volgens Tran prachtig verbeeld in het kunstwerk. ,,Wij zijn heel trots op het resultaat. Met dit monument trachten wij het verhaal over hoop, ellende en de betekenis van vrijheid in leven te houden", aldus Tran. ,,Momenteel zien we opnieuw een grote stroom bootvluchtelingen naar Europa komen. Wij hopen oprecht dat Europa wijsheid en kracht zal vinden om oplossingen voor het bootvluchtelingenvraagstuk te creëren en dat Europa een baken van licht zal blijven in deze onzekere tijden."

 

Jitske Bokhove
Uit: Dichtbij, 02/05/2016

 


Cái Đình - 2016