Jelle Boesveld


Liefde bracht Vietnamese juf Tu Bui naar Borculo: ‘Als vrijwilliger op school leer ik de taal beter’

BORCULO - De liefde bracht Tu Bui (25) naar de Achterhoek.
De Vietnamese werkte dit schooljaar als vrijwilligster op School Noord in Borculo
om de Nederlandse taal beter te leren. „Mijn grote droom is straks zelf in Nederland voor de klas te staan.”

 

Ze wordt bijna helemaal fijngeknuffeld door de kinderen, zo geliefd is Tu Bui bij de kleuters in groep 1 en 2 van School Noord. Sinds september helpt ze elke dag als vrijwilligster op de Borculose basisschool. Maar hoe komt een Vietnamese juf in vredesnaam in de Achterhoek terecht? „De liefde”, zegt ze met een stralende lach. 

Vrijwilligster Tu Bui neemt afscheid van de leerlingen en collega’s van de basisschool Noord in Borculo. © Frans Nikkels

Langeafstandsrelatie

Ruim vier jaar geleden leerde ze Jos Klein Haneveld uit Borculo kennen. „Hij was op reis door Vietnam en werkte als vrijwilliger op de school waar ik ook werkte”, zegt ze. „We leerden elkaar kennen en raakten verliefd. Maar Jos moest terug naar Nederland en ik moest mijn studie afmaken. We hadden twee jaar een langeafstandsrelatie, zagen elkaar alleen via Skype en maar twee keer per jaar in het echt. Dat was zwaar.”

Tu besloot haar hart te volgen en kwam tweeënhalf jaar geleden naar Nederland. Omdat het jonge stel nog geen woning kon vinden trok ze bij haar schoonouders in. Ze leerde Nederlands en om de taal nog beter te leren meldde ze zich als vrijwilligster bij Noord. „Wij waren blij met haar”, zegt leerkracht Esther van Schaik. „Ze deed zoveel voor de kinderen! En ze is leergierig. Een topper en ontzettend lief.” 

Tu Bui als vrijwilligster aan de werk op de basisschool Noord. © Frans Nikkels

Beste keuze

Tu: „Dat was de beste keuze die ik kon maken. Ik leerde hier veel. De verschillen met Vietnam? De leerlingen zijn hier meer ontspannen. In Vietnam kennen de kinderen meer stress, de klassen zijn met soms wel zestig kinderen veel groter en de verwachtingen van de ouders zijn torenhoog. Ze moeten hoge cijfers halen. Hier kunnen de kinderen meer kind zijn, staat plezier voorop.”

Door de coronacrisis zag ze haar ouders al meer dan twee jaar niet. „Ik mis ze enorm”, zegt ze. „We zouden afgelopen zomer naar Vietnam reizen, maar door corona kon dat niet. Het is de vraag of dat deze zomer wel kan. Wel kunnen we gelukkig skypen, maar dat is toch niet hetzelfde als ècht contact.”

Laatste dag in Borculo

Dinsdag was haar laatste dag bij School Noord. Waarom ze weggaat? Tu: „Jos heeft een baan in Nijmegen en we vonden eindelijk een huis in Wijchen. We verhuizen dus. Morgen heb ik al een sollicitatiegesprek bij een kinderopvangorganisatie. En ik wil daar ook weer vrijwilligerswerk doen op een school. Mijn grote droom is om straks zelf voor de klas te staan in Nederland. Dat mag ik nu al, maar ik wil eerst mijn Nederlands nog wat verbeteren.”

Maar eerst volgt in Borculo een feestelijk afscheid van de kinderen en personeelsleden. Met liedjes, bloemen, cadeaus en ook tranen. „Want ik ga ze enorm missen!”

Afscheid. © Frans Nikkels

Jelle Boesveld
Bron: De Stentor, 24.03.2021

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/liefdebrachtvietnamesejuf.htm


Cái Đình - 2021