Claudia Kammer


Kunstenaar Danh Vo veroordeeld tot maken nieuw werk voor verzamelaar

De Deense kunstenaar Danh Vo naast delen van zijn kunstwerk 'We The People". Foto EPA/Bernd Schoelzchen

De Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo moet binnen een jaar één of meer “ruimtevullende” kunstwerken maken voor verzamelaar Bert Kreuk. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. De rechter acht bewezen dat Kreuk in 2013 een overeenkomst met Vo en zijn galerie sloot over aankoop van zo’n werk.

Kreuk wilde dat werk tentoonstellen in het Gemeentemuseum Den Haag, waar hij zijn collectie mocht laten zien. Vo stuurde uiteindelijk een kleiner werk, waarvoor het museum een bruikleenovereenkomst ondertekende. Bert Kreuk liet daar beslag op leggen. Dat werk krijgt Vo terug. Maar de rechter vindt dat er voldoende bewijs is dat Vo en zijn galerie aan de verzamelaar hadden beloofd een groter werk te leveren waarmee zaal 38 van het Gemeentemuseum gevuld zou kunnen worden.

In de internationale kunstwereld werd deze rechtszaak, die in Rotterdam diende, met spanning gevolgd. Nooit eerder stonden de verhoudingen tussen een verzamelaar en een kunstenaar zo op scherp.

Rechter: eerst verhoudingen normaliseren

De rechter geeft Vo meer tijd dan Kreuk had geëist had om het werk te produceren. Kreuk wilde het werk binnen twee weken na het vonnis hebben, maar volgens de rechter moeten de verhoudingen tussen de partijen eerst worden genormaliseerd en heeft Vo bovendien een druk bezette agenda.

Kreuk zal voor het werk van Vo maximaal 350.000 dollar betalen, de prijs die volgens hem destijds was afgesproken. Inmiddels liggen de prijzen van het werk van Vo veel hoger. Als Vo weigert het werk te leveren, worden hij en zijn galerie gezamenlijk veroordeeld tot een dwangsom van 10.000 euro per dag, met een maximum van 350.000 euro.

Vo heeft aangedragen dat hij vaak klein werk maakt dat in grote ruimtes moet worden geplaatst. Maar de rechter vindt dat de kunstenaar bij het maken van het nieuwe werk rekening moet houden met de voorkeur van Kreuk voor een qua formaat “indrukwekkend” kunstwerk. Aan de andere kant vindt de rechter dat Vo niet kan worden gedwongen om ouder werk te reproduceren. Kreuk heeft zijn voorkeur uitgesproken voor een aantal series (Budweiser en American Flag), maar als Vo liever iets maakt dat “aansluit bij de ontwikkeling die hij sindsdien als kunstenaar heeft doorgemaakt” vindt de rechter dat ook goed.

Claudia Kammer
Uit: NRC, 24/06/2015

 

***

Danh Vo (1975) is geboren in Vietnam en groeide op in Denemarken. Voor zijn kunstwerken en installaties speelt hij in op historische, maatschappelijke of politieke thema's, vooral met betrekking tot de geschiedenis van Vietnam aan het einde van de twintigste eeuw. Zijn werk is tentoongesteld in musea over de hele wereld en was onder meer te zien in het Stedelijk in Amsterdam.

 


Cái Đình - 2015