Weblog Zwolle


Kim vertelt over Vietnamese bootvluchteling

Zwolle - De Zwolse grafisch ontwerper Kim Nguyen heeft een boek ontworpen waarin ze het verhaal vertelt van haar overleden vader, een Vietnamese bootvluchteling. Het verhaal heeft hij zelf nooit heeft kunnen delen. De foto’s en documenten die hij heeft nagelaten heeft ze samengebracht in een bijzonder ontwerp. Het boek toont hoe haar vader in 1979, vlak na de oorlog, het verslagen Vietnam ontvluchtte voor het strenge communistische regime, gered werd door een Nederlands vrachtschip en zo in Nederland aankwam.

Het taboe dat in de Vietnamese cultuur heerst om over dit onderwerp te praten, staat in het boek centraal. Ondanks dit taboe wil Kim het verhaal van haar vader – en dat van veel bootvluchtelingen met hem – niet verloren laten gaan. Het boek vormt een eerbetoon aan hun dappere overtocht. Om dit boek te kunnen publiceren is een crowdfunding campagne op 5 mei, de dag van de vrijheid gestart. Hoe gevoelig het onderwerp is, blijkt uit hoe weinig Vietnamezen hun verhaal gedeeld hebben. Van de 18.000 Nederlands-Vietnamese vluchtelingen zijn het er maar een handje vol. Vaak hebben zij pas 30 jaar na dato hun verhaal verteld.

Een persoonlijk verhaal dat symbool staat voor meer dan alleen het verhaal van Kim Nguyen. Met het boek wil Kim Nguyen een stem en een gezicht aan degenen die hun land hebben moeten ontvluchten. Het laat de menselijke kwetsbaarheid zien. De publicatie is ter voorkoming dat deze geschiedenis stilletjes verdwijnt. Het boek is ook een manier om de dialoog aan te gaan. 

De campagne loopt vanaf 5 mei tot half juni via www.voordekunst.nl/projecten/4442-de-bootvluchteling-1#

 

Uit: Weblog Zwolle, 05/05/2016

Foto: Kim vertelt over haar boek in Winkel van Sinkel, op de culturele zondag 01/05/2016. Foto: Hien Nguyen

 


Cái Đình - 2016