Hans Meerman


Eerbetoon aan overleden Kamper kunstenaar Minh Tran (1965-2020)

Vanaf vandaag (15-09-2020) is er in de Stadskazerne een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen. Er is werk te zien van de in Vietnam geboren Kamper kunstenaar Minh Tran (1965-2020).

https://minhtrangallery.com/category/tentoonstellingen/

Minh Tran was al geruime tijd ernstig ziek. In mei j.l. zou hij exposeren in de Stadsgehoorzaal in Kampen. Door de corona-crisis kon deze expositie niet doorgaan. In juni is Minh Tran overleden. De tentoonstelling in de Stadskazerne is dus een postuum eerbetoon aan hem.

Minh Tran heeft geen gemakkelijk leven gehad. Hij is in 1965 geboren in Saigon. Als 16-jarige jongen ontvlucht hij in juli 1981 samen met enkele familieleden en ruim honderd andere Vietnamezen het door communisten veroverde Zuid-Vietnam. Ze varen in een gammel bootje de zee op. Het scheepje raakt stuurloos en water en voedsel zijn snel op. Veel mensen sterven en krijgen noodgedwongen een zeemansgraf. Op zaterdagmiddag 1 augustus 1981 wordt de vluchtelingenboot opgemerkt door bemanningsleden van de Nederlandse LPG-tanker Antilla Bay. Zij ontfermen zich over de ernstig verzwakte overlevenden en brengen ze naar Manilla op de Filipijnen. Daarna gaan de vluchtelingen naar een opvangkamp op Palawan. Slechts 90 van de 150 opvarenden overleven het drama!

Uiteindelijk komen de Vietnamese vluchtelingen in 1982 naar Nederland. Minh Tran komt terecht in het opvangcentrum in Steenwijkerwold. Hij wil graag naar de kunstacademie. Na zijn Havo-examen te hebben gedaan in Zwolle wordt hij toegelaten op de kunstacademie in Zwolle. Hij volgt er de studierichting Illustratie. Nadat hij in 1995 succesvol afgestudeerd is, gaat Minh Tran in Amsterdam werken voor enkele bladen en tijdschriften, waaronder Elegance. Hij kan niet volledig van zijn werk bestaan en moet van uitkeringsinstantie noodgedwongen werken in de kassen in Aalsmeer. Minh Tran raakt geïsoleerd en gedeprimeerd.

In die periode ontmoet gelukkig zijn latere levenspartner Wardi Koops, rijschoolhouder in Kampen. Deze ontfermt zich over hem en haalt hem over naar Kampen terug te keren.

Minh Tran was naast kunstenaar een hartstochtelijk natuurmens en een voortreffelijke kok. Zijn werk kenmerkt zich door een fijnzinnige en gevoelige schilder- en tekentechniek. In zijn studietijd op de academie experimenteert hij volop met materialen en gereedschappen. Op de expositie is zowel recent werk als werk uit zijn studententijd te zien.

Veel van de getoonde tekeningen en schilderingen zijn te koop. Het was de wens van Minh Tran dat de helft van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan KWF-Kankerbestrijding.

“Benefiet E X P O S I T I E Benefiet” Tekeningen, schilderijen en objecten van MINH TRAN zijn te zien van 15 september 2020 t/m 17 oktober 2020 in de Stadskazerne in Kampen, Oudestraat 216. 50% van de verkopen gaat naar het KWF en 50% naar minhtrangallery.

De expositie is te bezichtigen van 15 september 2020  tot en met zaterdag 17 oktober 2020 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Hans Meerman
Bron: https://brugnieuws.nl/cultuur/eerbetoon-aan-overleden-kamper-kunstenaar

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/eerbetoonaanoverledenkamper.htm


Cái Đình - 2020