Nadia Berkelder


Duyen (34) kwam naar Nederland voor de liefde. “Alles is hier mooier dan in Vietnam, vooral de natuur”

Fotograaf Jeffrey Groeneweg en verslaggever Nadia Berkelder lopen wekelijks iemand tegen het lijf.
Deze keer kwamen ze Duyen Westerwoudt (34) tegen op de Breestoep in Spijkenisse.

Duyen Westerwoudt. ©Jeffrey Groeneweg/Qphoto

“Sinds twee jaar woon ik in Nederland, in Spijkenisse. Ik ben hier komen wonen omdat mijn man hier woont. We kwamen elkaar tegen in Saigon en zijn daar getrouwd. Vanaf 2016 ben ik bezig geweest om naar Nederland te komen. Ik moest inburgeringsexamen doen.”

“Het valt niet mee om hier een goede baan te vinden. In Vietnam werkte ik in de financiële dienstverlening. Mijn diploma dat ik daar heb gehaald, is hier niets waard. De baantjes die ik kan doen, worden heel slecht betaald, negen euro per uur ofzo. Als ik mijn zoontje Ryan naar de kinderopvang wil doen, houd ik niets over. Dus ik denk dat ik pas ga werken als hij op school zit. Hij is nu bijna drie.”

Natuur

“Ik hou echt van Nederland. Behalve in de winter, haha. Nee, alles is hier beter. Het onderwijs, de gezondheidszorg, echt fantastisch. En de natuur, vooral de natuur. Mensen zorgen hier beter voor de natuur en overal zijn mooie fietspaden. Ik ga heel vaak fietsen met Ryan, hier in de omgeving van Spijkenisse. Dat vind ik echt heerlijk. Ik hou echt van fietsen. In Vietnam is dat levensgevaarlijk.”

“Nee, ik verlang niet terug naar Vietnam. Ik heb hier een mooi zoontje en een lieve man. We kunnen altijd op vakantie als we willen, al gaat dat nu even niet door corona. Met mijn familie houd ik contact via Facebook en Skype. Dat gaat eigenlijk heel goed.”

“Als ik mocht kiezen, zou ik denk ik het liefst voor een Aziatische supermarkt werken. Ik weet heel veel van producten. En ik kan goed koken, dus een baan in een restaurant zou ook goed passen. Mijn man vindt het alleen geen goed idee als ik 's avonds werk, dus dat wordt denk ik wel lastig.”

.

Nadia Berkelder

Uit: Algemeen Dagblad, 15.10.2020

 

Direct link: http://www.caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/duyenkwamnaarnederland.htm


Cái Đình - 2020