Team NoordWoord


Dichters van de Prinsentuin 2022

“Poëziefestival in de Hortus Botanicus in Haren op 8, 9 en 10 juli 2022”

Dichters van de Prinsentuin is hét festival om te genieten van gedichten en om daarover van gedachten te wisselen met elkaar, met de dichter of met hun vertalers. Dat doen we ook dit jaar weer in de Hortus Botanicus in Haren. Je kunt rekenen op een breed en gevarieerd programma.

Er komen zo’n zeventig dichters uit Nederland en het buitenland. Drie dagen lang hoor je niet alleen gedichten, maar zijn er ook vertaalprogramma’s, workshops en interviews, poëziefilms, een kinderprogramma en verrassende samenwerkingen met andere kunstvormen zoals theater en beeldende kunst. Ook is er de gezellige boulevard met food trucks en een poëziemarkt. (uitzinnig.nl)

Dichters van de Prinsentuin 2022 - Festivaldagen zaterdag en zondag

.

Er was ook op de verschillende podia veel te doen. Building a bridge viel ontzettend in de smaak. Dit is een poëtische en persoonlijke performance van negen samenwerkende jonge schrijvers uit het noorden van Nederland en Duitsland. ’s Avonds werd het programma afgesloten met de rappende dichter Ludon die na een dag vol poëzie het publiek toch nog in beweging wist te krijgen. Daarna sloten Iduna Paalman, William Letford en Jonathan Griffioen de dag af.

Op zondag, de derde dag van het poëziefestival Dichter in de Prinsentuin regende het. Dat hadden we niet besteld, maar we lieten ons niet kisten. Snel werd de programmering aangepast. De Dichtbij-momenten vonden nu plaats in de kassen en alle voorstellingen zonder dak verhuisden naar de Malustent waar het publiek droog zat. Zo werd het toch een fijne dag.

Enkele hoogtepunten: het interview met Guillaume Pool over zijn leven en werk, de Vietnamese dichter Nhã Thuyên en beeldend kunstenaar Daniëlle Davidson en het hoorspel Under Milkwood.

Guillaume Pool ontroerde en vermaakte een volle tent. Astrid Kersseboom stelde vragen en Guillaume vertelde openhartig over zijn jeugd, Suriname, balling zijn, slavernij, de dood. Voordat het interview begon, zong hij Surinaamse liedjes onder begeleiding van muzikant Collins omdat hij iets wezenlijks over zichzelf wilde vertellen. Dat is in alle opzichten gelukt.

Nhã Thuyên las een Vietnamees gedicht van één zin voor, terwijl kunstenaar Daniëlle Davidson een kunstwerk maakte en de Nederlandse vertaling erdoorheen meanderde. Tussendoor werden we ook nog verrast door de muzikale monologen van het dochtertje van Davidson.

Tien mensen lieten het hoorspel Under Milkwood in Nederlandse vertaling horen – met hier en daar wat Groningse accenten. Under Milkwood, of Onder het Melkbos, in Bindervoets vertaling, toont ons een klein vissersdorp en leert ons de inwoners zonder oordeel kennen. Het is nacht, de mensen slapen. Wij mogen meekijken in hun hoofden en zien wat ze dromen en meemaken. Het zijn dromen over wat gedaan is, en dromen vol wensen: “rainbows and tunes and wishes and flight and fall and despairs and the big seas of their dreams”. Het wordt dag, het wordt weer avond. Er is geen plot, alleen de tijd verstrijkt.

En dat de tijd verstrijkt is soms jammer, want dat betekent dat ons mooie festival weer voorbij is. Maar volgend jaar zal er weer een nieuwe, mooie editie neergezet worden!

.

Team NoordWoord
Fotografie: Reyer Boxem
Bron: https://noordwoord.nl/dichtersindeprinsentuin/festivaldagen-zaterdag-en-zondag/

 

Direct link: https://caidinh.com/Archiefpagina/Activiteiten/ActiviteitenNL/dichtersvandeprinsentuin.html


Cái Đình - 2022