Manon Bastidas


Deze twee Veenendaalse meiden spelen de hoofdrollen in aangrijpende Vietnam-voorstelling

VEENENDAAL - De landelijke muziektheaterproductie Vietnam vertelt het verhaal van een gezin dat in 1981 met een bootje uit Vietnam vluchtte en in Nederland terechtkwam. De Veenendaalse Charlotte Ha en Anne Fleur du Pré spelen beide een hoofdrol.

Charlotte Ha (links) en Anne Fleur du Pre ©Herman Stöver Fotografie
Kampstraat 1 6711 BS Ede Netherlands +31318653800 info@stoverfoto.nl

Charlotte Ha (24), vierdejaarsstudente aan de Frank Sanders Akademie in Amsterdam, hoefde niet lang na te denken toen ze werd gevraagd om auditie te doen voor Vietnam. ,,Het verhaal sprak me erg aan. Ik wilde graag in een voorstelling met een maatschappelijk thema spelen", zegt ze. Ook herkende ze haar eigen familiegeschiedenis in het stuk. ,,Mijn oma is met haar kinderen zo'n veertig jaar geleden vanuit China naar Nederland gekomen. Ik had dus meteen een persoonlijke verbinding met het verhaal.’’

Aangrijpende geschiedenis

Charlotte neemt de rol van Lien voor haar rekening, een Vietnamees meisje dat in Nederland is geboren en opgegroeid. ,,Lien heeft veel vragen over haar achtergrond en familiegeschiedenis. Ze weet dat haar opa het verhaal van de vlucht uit Vietnam heeft opgeschreven, maar in de familie wordt er niet over gepraat", legt ze uit. Om na te kunnen denken, gaat Lien een tijdje bij een ander gezin wonen. Daar raakt ze bevriend met het buurmeisje Sterre, gespeeld door Anne Fleur du Pré. ,,Samen met haar en de ouders van het opvanggezin gaat Lien haar familiegeschiedenis reconstrueren aan de hand van het schriftje van opa. Zo begrijpt ze beter wat er allemaal is gebeurd", aldus Charlotte. 

Die geschiedenis blijkt behoorlijk aangrijpend te zijn ,,Het is best een heftig verhaal, want de opa van Lien moest een boot bouwen om vervolgens met het hele gezin de zee op te gaan. Dat was heel gevaarlijk, de lijken dreven in het water."

Iedereen heeft wel een wondje 

De voorstelling is gebaseerd op het boek ‛Vietnam uitgevlucht' van Minh Vu, waarin hij zijn ervaringen als bootvluchteling beschrijft. ,,Het stuk gaat voornamelijk over het helen van mentale wondjes en niet alleen bij Lien. Iedereen heeft ergens wel zo'n wondje zitten", vertelt Anne Fleur du Pré (18), die de vooropleiding Muziektheater volgt bij Codarts in Rotterdam. Volgens Charlotte is de voorstelling ook een ode aan vluchtelingengezinnen. ,,Zij hebben de moed om hun land te ontvluchten en zich aan te passen aan de Nederlandse maatschappij", zegt ze. Anne-Fleur: ,,Het is eigenlijk een heel actueel stuk, ook al speelt het zich bijna veertig jaar geleden af."

Charlotte Ha (links) en Anne Fleur du Pre ©Herman Stöver Fotografie
Kampstraat 1 6711 BS Ede Netherlands +31318653800 info@stoverfoto.nl

Voor theaterstuk nog amper van Vietnam gehoord 

Charlotte en Anne Fleur hadden voor hun deelname aan de theaterproductie weinig weet van het leed dat zich in Vietnam heeft afgespeeld. ,,Op school is daar eigenlijk maar weinig aandacht aan besteed. Nu ik het boek van Minh Vu heb gelezen weet ik er veel meer van. Zo'n persoonlijk verhaal maakt op mij meer indruk dan een geschiedenisboek", zegt Anne Fleur. 

Charlotte: ,,Dick van den Heuvel heeft er een hele bijzondere voorstelling van gemaakt en de muziek is prachtig. Ik denk dat Vietnam het publiek gaat verrassen en ontroeren."

Charlotte en Anne Fleur voeren Vietnam vanaf volgende maand 43 keer op in het hele land. Op 21 januari spelen ze een thuiswedstrijd in De Lampegiet in Veenendaal. Charlotte: ,,Op de middelbare school heb ik meegedaan met de CLV-musical in De Lampegiet. Ik had niet verwacht dat ik daar zes jaar later weer zou staan, maar dan in een landelijke productie."

.

Manon Bastidas
Uit: Algemeen Dagblad 28/12/2019

 


Cái Đình - 2020